Film „Ključ“ - hit u bioskopima

Film „Ključ“ u tematskom i produkcijskom smislu porede sa Da Vinčijevim kodom i sagom o Džejmsu Bondu, ali ono što je izvesno je da ovih dana puni bioskope širom Srbije.

Raša Bukvić i Sonja Kolačarić; Foto: Promo/Film: &Ključ&
Raša Bukvić i Sonja Kolačarić; Foto: Promo/Film: "Ključ"
.

Film "Ključ" reditelja Marka Sopića, koji je premijerno prikazan 22. februara, osvojio je publiku intrigantnom pričom, odličnom fotografijom i muzikom ali pre svega izuzetnim glumačkim ostvarenjima ekipe koju predvode Sonja Kolačarić, Radivoje Raša Bukvić i Branimir Popović.

Spisak glumaca u ovom filmu zaista je impresivan jer pored njih tu su i Mirko Vlahović, Rastko Janković, Džek Dimić, Isidora Građanin, Jelica Kovačevći, Aleksandar Lazić, Lazar Đukić…. Uloga Ljubomira Ljube Bandović je mala, ali nezaboravna, dok je cenjeni Boris Komnenić, u ovom filmu odigrao jednu od svojih poslednjih uloga.

Branimir Popović; Foto: Promo/Film: &Ključ&
Branimir Popović; Foto: Promo/Film: "Ključ"
.

Film Ključ je je u produkcijskom smislu nešto drugačije nego što obično viđamo u srpskoj kinematografiji - donosi misterioznu priču o borbi za veoma vrednu Vizantijsku relikviju – Konstantinovo blago, zaostavštinu Despota Stefana.

Svetu relikviju, koja predstavlja simbol vrhunske moći, želi da poseduje tajna organizacija katoličke crkve. Za taj zadatak angažuje mafijaškog bosa Mumina, koga maestralno igra Branimir Popović i njegovu „vojsku“ i aktivira svoje ljude koji se nalaze u svim strukturama društva, uključujući i policiju.

Boris Komnenić; Foto: Promo/Film: &Ključ&
Boris Komnenić; Foto: Promo/Film: "Ključ"
.

Borbu za sveto istorijsko blago odvija se u centru Beograda dok život ljudi teče uobičajenim tokom, među zidinama magičnog Kotora, na pustim putevima Zlatibora i u šumama Durmitora, u haosu noćnih klubova, među zgužvanim čaršavima senovitih spavaćih soba i u moćnoj tišini crkvenih zdanja, a ostavlja krvave tragove, uništene karijere, slomljena srca i niz posmrtnih kovčega.

Glavna junakinja filma Vera, koju je maksimalno prirodnom glumom na platno donela Sonja Kolačarić, iznenada dolazi u centar te borbe. Vrtlog događaja zahvata i njen intimni život, jer se između nje i Nenada, čiji je zadatak da zaštiti svete relikvije naporedo razvija i ljubavna priča.

Raša Bukvić i Sonja Kolačarić; Foto: Promo/Film: &Ključ&
Raša Bukvić i Sonja Kolačarić; Foto: Promo/Film: "Ključ"
.

Na premijeri filma održanoj u Kombank dvorani, Marko Sopić, reditelj filma, naglasio je da je ideja tokom snimanja upravo bila da film asocira na sagu o Džejmsu Bondu. U tom smislu produkcija se upustila u snimanje scena retko viđenih u srpskom filmu, poput drumske trke automobila sa pucanjem i skokove sa zgrade na zgradu sa upadom u stan uz efekat pucanja stakla. Glumica Sonja Kolačarić istakla je da, pored toga, film donosi i dublje emocije i inspiriše na razmišljanje o važnim životnim temama.

Džek Dimić; Foto: Promo/Film: &Ključ&
Džek Dimić; Foto: Promo/Film: "Ključ"
.

Uzbudljivi scenario za film inače je koautorski rad Bojane Đoković i Miladina Ševarlića, po ideji producetkinje Milenije Perišić. Kao vrhunski direktor fotografije dokazao se Aleksandar Jakonić, dok posebnu vrednost filmu daje muzika čiji je autor Nikola Burovac. Direktor filma Ključ, je Miloje Perišić, a izvršnu produkciju potpisuje produkcijska kuća FilmStar.

.

Numera Košuta, koju je specijalno za film Ključ komponovao Rade Čokan, a izveo je njegov orkestar i pevačica Ma Ria mogla bi da postane novi kafanski hit.