Da li vam je bolji Toni Montano ili Velibor Miljković?

Muzičke zvezde su sasvim običan svet. Da znate. Baš kao i vi, imaju ime i prezime. Ali, za razliku od vas, oni na posao idu pod pseudonimom.

.

Iza imena Alkibijad Nuša krje se jedan od najvećih srpskih komediografa svih vremena, Branislav Nušić.

Slikari, kompozitori, pisci, plesači, glumci, reditelji... koriste pseudonime iz više, kako bismo rekli, poetskih razloga (Antonije Pušić – Rambo Amadeus, Nenad Janković – Dr Nele Karajlić, Ðorde Miljenović – Sky Wikler, Dragana Šarić – Bebi Dol, Vladan Aksentijević – Ajs Nigrutin, Suzana Zlatanović – Luna Lu...). Nije to ništa neobično, da umetnici koriste ime koje lakše uđe u uho i ostane u pamećnju. Uostalom, pseudonime koriste i Madona i Lejdi Gaga.

Među prvim javnim ličnostima koje su uzele pseudonim je pevačica zabavne muzike Lola Novaković, kojoj je pravo ime Zorana Novaković, dok je Leo Martin u stvari Miloš Jović. Pravo ime pokojne Silvane Armenulić je Zilha Barjaktarević, a Olivera Katarina se rodila kao Olivera Petrović. Bora Čorba je Borislav Đorđević.

Pevač Aca Lukas je u stvari Aleksandar Vuksanović, a pseudonim Lukas zaradio je na istoimenom splavu na kom je nastupao. Ekstra Nena je Saška Berić, a Buba Miranović je Biljana Bosiljčić. Ni Mile Kitić nije Mile već Milojko. Pevačica Izvorinka Milošević, poznata po izvođenju vlaških pesama, ima i izvorno vlaško ime Funta Luga. I da znate, Velibor Miljković iz naslova je Toni Montano!

Evo ko je ko:

Dino Merlin je Edin Dervišhalidović

Aleksandar Vuksanović – Aca Lukas

Hamit Đogaj – Đole Đogani

Gazmen Ðogaj – Gagi Funky G

Bekrim Đogaj – Baki B3

Čedomir Rajačić – Čeda Čvorak

Radojka Adžić – Dara Bubamara

Fahreta Jahić – Lepa Brena

Zilha Barjaktarević – Silvana Armenulić

Leposava Musović – Lepa Lukić

Marijana Radovanović – Maja Marijana

Senada Topčagić – Nada Topčagić

Behljulj Behljulji – Beki Bekić

Gordana-Nadežda Polić – Ana Bekuta

Saška Berić – Ekstra Nena

Andrija Ojdanić – Era Ojdanić

Bojan Jovanovski – Boki 13

Razija Bukva – Anabela Atijas

A što se nas tiče, držimo se one stare, mudre: „Zovi me i krčag, samo nemoj da me razbiješ“.