Ženski likovi u Holivudu ili su silovani, ili u zapećku u odnosu na muške!

Da, sve je više jakih žena u filmovima, ali tu su i zaista bizarna opšta mesta koja scenaristi ne mogu da prevaziđu. Prenosimo vam tekst sa "24 sata" o holivudskim stereotipima koji još nisu prevaziđeni, a kad će, ne zna se.

.

Istorija traumatičnih seksualnih zlostavljanja je obavezna

Tragične životne priče su odlične za razvoj velikih likova jer pokazuju da je heroj patio u prošlosti, ali je uspeo da to prevaziđe i postane bolja i jača osoba. Betmen je bio svedok ubistva svojih roditelja, Harija Potera je maltretirala porodica...

Kada su žene u pitanju, izgleda da je u holivudskim filmovima prisutna samo jedna tragčina priča iz prošlosti - silovanje.

Kod Lizbet Salander iz epskog filma "Devojka sa tetovažom zmaja" silovanje kao da je bio finalni podstrek da postane anđeo sa tastaturom.

I to možda ne bi bila loša koncepcija da ne važi za polovinu ženskih heroja u filmovima. Kao da, kada hoće da naprave tragičnu priču iz ženske prošlosti, scenaristi na umu imaju samo jedno.

U "Mad Max: Fury Road", najžešćem i najženskijem akcionom filmu koji ste videli, svaki ženski lik ispod 60 godina je silovao Imortan Džo.

Olivija Benson iz "Law & Order: SVU" je kao dete bila silovana, mlada iz "Kil Bil" je silovana dok je ležala u komi, Grečen iz "Prison Break" takođe silovana, i da ne nabrajamo više.

Jak, ženski akcioni lik je muškobanjast

Setite se Elen Ripli iz filma "Alien" i sve šminke i pink odeće koju ona nije nosila.

Kada su joj dali zadatak da ubija vanzemaljce, ne čudi što nije imala vremena da razmišlja o tome kako će izgledati. To nije zaustavilo ljude da misle da je njen muškobanjast stil znak snage, umesto stvar ličnog izbora ili neophodnost. Jer znate, kada žena stavi karmin, fizički joj je onemogućeno da nauči da se taba (karmin se lako razmazuje).

Njihove supermoći obično služe da pomognu nekom tipu

Sve je proizvod toga kako filmadžije vide stvarnost. Na primer, i dalje je prećutna činjenica da ćete na blagajnama zaraditi više novca ako je glavni lik u filmu muškarac. Zato, ako ste progresivni i hoćete da glavnu rolu poverite ženi koja je "badass" heroina, u problemu ste.

Jedino što možete da uradite je da napravite sve tako da ona bude neko ko će spasiti muškarca. Pogledajmo žestoke junakinje: Lilu iz "Petog elementa", River iz "Firefly/Serenity" i Hermionu iz "Harija Potera". One imaju moći, stručne su za borilačke veštine i super su inteligentne. Scenaristi su ipak morali da pretpostave da publika želi da sve tri spasavaju muškarca ili da budu spasene.

Jaki ženski likovi nikada ne mogu biti vođe (osim ako su užasne)

Setite se Kapetana Amerika u "The Avengers". Ako ga uporedite sa ortacima, on i nije moćan kao oni, ali kad god je frka vidite da svi trče da ih vodi.

Sada pokušajte da se setite ženskog lika koji je došao makar blizu toga, a da nije predstavljena kao kučka koja ima testise umesto jajnika. Žena vođa koja je ujedno i dobra osoba je nešto za šta su filmadžije odlučile da nećemo gledati.

Gamoru iz "Guardians Of The Galaxy" zovu najsmrtonosnijom ženom u galaksiji. Prvo služi Tanosu, a onda postane deo tima koji vodi Star Lord. Čekaj, zašto ona nije mogla da vodi tim?

Čak i ženski filmovi se vrte oko muškarca

Da li ste primetili nešto čudno na posteru za "Fury Road"?

Na polovini postera piše "Mad Max" uprkos tome što je Šarliz Teron zapravo glavni lik u filmu. Ona ima jak karakter, prošlost, ličnost, harizmu. Tom Hardi je u najboljem slučaju pomagač. Pa ipak, u celom filmu i u marketinškoj kampanji koja ga je pratila, on je u centru pažnje.

U filmu "Kill Bill", Beatriks Kido (Mlada) je nesumnjiva zvezda filma, ali njena sudbina, motivacija, radnja, pa čak i naziv filma se fokusiraju na njenog bivšeg dečka koji ju je zamalo ubio. To je stvarno čudno ako malo razmislite.

Isto kao kada bi drugi Nolanov film o Betmenu nazvali "Uhapsi Džokera". I to bi imalo više smisla s obzirom na to da je Džoker važan, a Bil jedva i da se pojavljuje.

Žena mora da ponizi muškarca da bi ispala jaka

U crtanom filmu "Brave" bi baš bilo super kada bi Merida prosto pobedila sve svoje konkurente u takmičenju gađanja strelom.

Umesto toga, morali smo da gledamo kako su momci koji se sa njom takmiče bedni, užasno loši i nevešti. To naglašava poruku koja umesto da kaže: "Uau, junakinja koja nije imala profi treninge, ali je porazila talentovane strelce zahvaljujući napornom radu", govori: "Uau! Žene su toliko bolje od muškaraca, dođavola!"

U drugoj sezoni "True Detective" policajka koju igra Rejčel Adams je uvedena u seriju tako što izbacuje svog zbunjenog ljubavnika iz stana.

Anđelina Džoli u franšizi "Tomb Raider" u početnoj sceni omalovažava svog muškog pomoćnika.

Ono što je zaista grozno je što većina ženskih likova mrzi muškarce i želi da ih ismeje i ponizi.

"Oh, kažete da želite više jakih ženskih likova? Kako bi bilo da prikažemo kako ona puca liku u penis? Da li je to dovoljno?"

Drugim rečima, Holivud i dalje ne shvata suštinu.

.

Izvor: 24sata.rs