Plodovi - Subota, 10. decembar - Koliko je savetodavstvo u oblasti agrara razvijeno u našoj zemlji?

Bavljenje poljoprivredom vekovima se zasnivalo na tradicionalnim znanjima i umećima koja su se prenosila „sa kolena na koleno“ i imala pred sobom imperativ proizvodnje zarad sopstvene potrošnje i zadovoljavanja porodičnih potreba. Razvoj znanja u poljoprivredi u predindustrijskim društvima bio je veoma spor i promene su se dešavale u jednom dugom vremenskom periodu.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Emisija “Plodovi” ovog vikenda bavi se unapređem znanja u oblasti agrara kroz istoriju, ali iz drugog ugla – iz ugla savetodavstva, koje u Srbiji obeležava vek postojanja.

Kako se razvijalo savetodavstvo u našoj zemlji tokom ovih sto godina? Koliko je savetodavstvo danas važno? Da li ono u Srbiji prati inovacije? Kako izgleda državna organizacija savetodavstva? Ovo su pitanja za agroekonomistu Mladena Petrovića, koji dolazi iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi. On će u razgovoru sa voditeljem emisije Zoranom Maksimovićem, najaviti i veliki poljoprivredni skup u Vrnjačkoj Banji, koji će tokom sledeće nedelje okupiti najvažnije ljude iz oblasti agrara u Srbiji, a kojim će biti obeležen veliki jubilej savetodavaca.

Emisija je na programu Prve televizije u subotu u 7 i nedelju u 6 sati. Na Prvoj max u nedelju u 9:45.​