Info

RAdnim danima u 18:50

Exploziv

Autentične, zanimljive životne priče neće vas ostaviti ravnodušnim.

Exploziv
Explozivfoto: Prva TV

Exploziv je proslavio 10 godina godina postojanja.

Urednici Marija Prebeg i Dejan Vučenovic ne kriju da su najviše ponosni na činjenicu da je emisija uspela da običnog čoveka, stavljajući ga u centar priče svakoga dana, učini vidljivim za okolinu, društvo i sistem. I dalje, u jedinoj dokumentarnoj emisiji u zemlji, koja se emituje svakoga dana, urednici, novinari, snimatelji, montažeri zajedno menjaju sudbine, pravila, propise, zakone, živote svojih sagovornika i njihovih porodica donoseći rešenje problema, osmeh, nadu u bolje sutra.

Urednici Marija Prebeg i Dejan Vučenović
Urednici Marija Prebeg i Dejan Vučenovićfoto: Prva TV

Emisija je dobila i "pojačanje" - spisku reportera emisije priključila su se tri nova imena. Željka Mrđa, dobro poznato lice jutarnjeg programa, Milica Dačić sa Studija B i Jelena Sladojevic iz Tanjuga.

Gledaoci će u novoj sezoni s velikim uzbuđenjem i interesovanjem pratiti priče na kojima je ceo tim vredno i brižljivo radio tokom leta. Spremni su veoma zahtevni projekti, zanimljive, intrigantne istorijske priče o srpskim velikanima, nestancima dece, priče iz kriminalnog podzemlja, o životu novinara koji već 15 godina živi pod 24-časovnim policijskim nadzorom, priče o pokretanju isplativog posla, priče o novim i starim fenomenima, narodnim lekovima za mnoge bolesti...

U narednim nedeljama Exploziv traga za odgovorom čime Vijetnam leči koronu? Kako je zemlja od 95 miliona stanovnika imala samo jedan smrtni slučaj?!

Novinarka Jasna Janković ubedila je čoveka, koga policije iz regiona zovu čim neko nestane, medijuma, parapsihologa dr Mevludina Duvančića, poznatijeg kao Balkanski Nostradamus, da ekskluzivno govori za EXploziv. On joj otkriva kako je pronašao 700 nestalih osoba širom Evrope. Saznaćete u kom gradu u Bosni su kilometarski redovi ispred prašnjave buvlje pijace na kojoj jedan kiropraktičar namešta pršljenove i zglobove i kako su u ovoj zemlji onlajn sahrane postale hit!

 

U ozbiljnoj istraživačkoj priči o prosjačenju prvi put čućete priznanje da roditelji drogiraju bebe i malu decu koju izvode sa sobom na ulicu dok prose.

Novinarka Ana Rajković pripremila je dokumentarni film o Petru Lubardu, našem slikaru koji je pobeđivao Dalija i Pakasa ali je poklekao pred jednom ženom, Verom. Kako je sjajna umetnička priča postala horor sa elementima trilera? Kako je vila na Dedinju postala je stecište glodara, zašto je Vera sekla Petrove slike posle njegove smrti, a kako su neke završile na podu, prekrivene sa tačno 235 bakterija i sedam vrsta gljivica. Kako je država upala u kuću? Ekskluzivno za Exploziv govore stručnjaci koji su u skafaderima ušli u "kuću strave", Lubardini najbliži rodjaci Đina i Đuro, slikarevi savremenici i dobri poznavaoci prilika tog doba. Saznaćete detalje iz života naših velikana Miroslava Antića i Dobrice Erića.

Jasna Đurović
Jasna Đurovićfoto: Promo

Velike dokumentarne reportaže o najčuvenijem jugoslovenskom pesniku Dušku Trifunoviću i najvoljenijem fudbaleru Partizana Draganu Manceu donosi novinarka Jasna Đurović. 35 godina od pogibije Mancea ekskluzivno belžimo lične momente iz njegovog zivota, porodične fotografije, svedočanstvo iz škole i otkriva koja je zvezda jugoslovenske muzičke scene trebalo da bude vlasnik automobila u kom je poginuo.

Reporterka Maja Obra​dović priprema dokumentarni film o Šabanu Šauliću, kralju narodne muzike. Iako ga nema vec godinu i po, njegove pesme i dalje odjekuju šabackom mahalom u kojoj je odrastao.


Očekuju vas brojne i žanrovski različite reportaže: ronjenje sa ajkulama u Turskoj, priča o ukletom autoputu u Hrvatskoj, potrage za skrivenim blagom širom Srbije. Razgovaramo sa preživelim zarobljenicima hrvatskog logora Lora u Splitu koji su bili brutalno mučeni.

 

 O emisiji:

Autentične, zanimljive životne priče neće vas ostaviti ravnodušnim.

U kratkoj dokumentarnoj formi prikazujemo četiri tematski različite, lične priče koje obrađuju po jedan izuzetan događaj u životu glavnih aktera, bez obzira da li je bizaran, srećan, potresan, zagonetan, problematičan...

Priče su ispričane iz ličnog ugla, a glavni akteri su najčešće ljudi koji žive pored nas, u našem susedstvu. Spoznaja da se neki događaji odigravaju u našem komšiluku, ponekad će nam proširiti vidike, dati nam krila, dok će nas ponekad šokirati i uplašiti navodeći da se zapitamo da li je tačno da se "takve stvari" dešavaju samo nekom drugom.

Novinari "Exploziva" svakodnevno su u potrazi za aktuelnim i intrigantnim temama, ljudima sa neobičnim sudbinama, društvenim problemima koji more običnog čoveka. Osim autentičnih i eksplozivnih tema, u prvom planu su dinamični, brzi kadrovi, puni efekata i pokreta. 

"Exploziv" je pričama koje nas dodiruju odjeknuo u javnosti i postavio nove standarde dokumentarnog žanra.

Možete nas pratiti i na Fejsbuk stranici: EXploziv PRVA TV

Urednik: Marija Prebeg i Dejan Vučenović

Voditelji: Srđan Karanović i Jasna Đurović