Info

novi termin - Radnim danima u 11:00

Exploziv

Autentične, zanimljive životne priče neće vas ostaviti ravnodušnim.

Exploziv
Explozivfoto: Prva TV

Exploziv je ušao u desetu sezonu emitovanja. 

Jedna od omiljenih emisija gledalaca „Exploziv“ ulazi u svoju desetu sezonu, a popularnost ove emisije i gledanost ne jenjavaju. Razlog tome su uvek aktuelne, zanimljive ali i potresne priče zbog kojih vredni reporteri na čelu sa urednicima Marijom Prebeg i Dejanom Vučenovićem obilaze ne samo Srbiju već čitav region i svet. I to sve u službi običnih ljudi, pojedinaca čiju životnu priču novinari emisije prenose iskreno, otvoreno i bez patetike. Cela ekipa s nestrpljenjem iščekuje početak novih epizoda koje su se spremale tokom celog leta. Za njih nije bilo odmora i predaha, a vrata su im svi rado otvarali, i domaćini i organizacije, pa čak i one o kojima se šapuće:

Urednici Marija Prebeg i Dejan Vučenović
Urednici Marija Prebeg i Dejan Vučenovićfoto: Prva TV

„Kako se bliži početak nove sezone, ne prestajemo da se smeškamo. Čini nam se da nikada zanimljivije, ekskluzivnije, šokantnije priče nismo pripremili. Najtajnija udruženja otvorila su nam svoja vrata. Dopustila da snimimo njihove obrede, pokušali da objasne zašto zapravo postoje ali i otkrili ko su sve njihovi članovi. Kada vam masoni bez razmišljanja pokažu svog čoveka u Vladi, otkriju da je jedan od naših najpoznatijih glumaca jedan od njih, više smo nego nestrpljivi da vam ispričamo. Svi ispraćaju radnike u Nemačku, mi smo tamo otišli. Saznaćete šta ih tamo čeka, gde i kako žive, gde rade, koliko zarađuju, šta su im planovi. Ovo su samo dve, a 150 sličnih priča je spremno. Nismo samo zadovoljni već i ponosni”, kaže urednica emisije Marija Prebeg.

Ekipa je išla čak I do Tanzanije, a videćemo I kako se novinarka, koja je preko noći odlučila da promeni svoj život, napustila Srbiju I snašla u Africi. Organizuje safarije, po malo govori svahili, zavolela je lokalnu hranu i shvatila da njihov moto - čekaj, polako, opušteno, ma koliko je nervirao u početku, najbolji recept za srećan život.

Urednici Marija I Dejan kažu da nikada ne odustaju od kvaliteta. Neposredan pristup sagovornicima učinio je da gledaoci I dalje gledaju na Exploziv kao dobre, pouzdane i odlično obaveštene komšije koje im svake večeri podnose izveštaj.

Exploziv može da se pohvali velikim brojem nagrada, a kako urednici vole da kažu, prestali su I da broje: “Kada čujemo da će uskoro neki festival mi se više i ne pitamo da li će, već ko od naših novinara, montažera, snimatelja, dobiti nagradu za neku odličnu priču. Osmeh, suza i trenutak tišine, kada sagovornik ne može da izusti ni reč, kada mu kažete da je problem rešen, najveći je trofej koji najviše sjaji!”

Njih “bije glas” da su desna ruka gledaocima, kamere Exploziva su uvek na licu mesta kada treba da se pomogne, prenese vest i pronađe rešenje: “Mi smo zapravo privilegovani jer se osećaj kada nekome rešite problem, ma koji on bio, neopisiv. Mislim da ću do kraja života biti najposnosnija na priču koju nismo objavili, a jednim telefonskim pozivom rešili smo najmanje četiri ljudske sudbine. Jedan otac dobio je starateljstvo nad trojicom sinova. Jedan od njih više nije meta seksualnog uznemiravanja maminog novog partnera. Pokrenuta je odgovarajuća istraga. Sva trojica su danas nasmejani, odlični đaci i treniraju fudbal. Iako smo novinari, pre svega smo ljudi. Procenili smo da bi gledanost ove priče bila odlična, naročito jer je osumnjičeni za pedofiliju poznat celoj Srbiji kao sasvim drugačija osoba. Međutim, medijska pažnja nepovratno bi uništila živote ovih dečaka koji zaslužuju da budu samo deca. Srećna deca”, ističe Marija.

A na pitanje šta je recept za skoro desetogodišnji uspešan I izuzetno gledan staž i kako još posle toliko vremena pronaći ponovo dobre priče, urednica odgovara: “To nas pita baš svako. To se pitamo i mi sami. Prava priča uvek nađe put. Kako, ni posle deset godina ne znam. Sada već tu misteriju ne želim ni sama da otkrijem”.

 

 

 

 O emisiji:

Autentične, zanimljive životne priče neće vas ostaviti ravnodušnim.

U kratkoj dokumentarnoj formi prikazujemo četiri tematski različite, lične priče koje obrađuju po jedan izuzetan događaj u životu glavnih aktera, bez obzira da li je bizaran, srećan, potresan, zagonetan, problematičan...

Priče su ispričane iz ličnog ugla, a glavni akteri su najčešće ljudi koji žive pored nas, u našem susedstvu. Spoznaja da se neki događaji odigravaju u našem komšiluku, ponekad će nam proširiti vidike, dati nam krila, dok će nas ponekad šokirati i uplašiti navodeći da se zapitamo da li je tačno da se "takve stvari" dešavaju samo nekom drugom.

Novinari "Exploziva" svakodnevno su u potrazi za aktuelnim i intrigantnim temama, ljudima sa neobičnim sudbinama, društvenim problemima koji more običnog čoveka. Osim autentičnih i eksplozivnih tema, u prvom planu su dinamični, brzi kadrovi, puni efekata i pokreta. 

"Exploziv" je pričama koje nas dodiruju odjeknuo u javnosti i postavio nove standarde dokumentarnog žanra.

Možete nas pratiti i na Fejsbuk stranici: EXploziv PRVA TV

Urednik: Marija Prebeg i Dejan Vučenović

Voditelji: Srđan Karanović i Jasna Đurović