Radna akcija sa Tamarom - Utorak, 13. septembar - Renoviranje osnovne škole u Zvonačkoj klisuri

Novu sezonu „Radne akcije sa Tamarom“ otvara renoviranje osnovne škole „Bratstvo“ u selu Preseka, u Zvonačkoj klisuri.

Foto: Prva TV
Foto: Prva TV
.

U selu Zvonce prvo školsko zvono zazvonilo je davne 1860-e godine. Od tada, menjanjem država, i raznim migracijama školstvo nije prekidano. Trenutno u selu Zvonce deca idu u školu koja je sagrađena 1980-e godine. Zajedno sa isturenim odeljenjima u selu Rakita i Preseka, ovaj kraj ima 20 đaka.

Ekipa emisije renovirala je istureno odeljenje koje se nalazi u selu Preseka koje je sagrađeno 1984-e godine. Povratkom mladih parova u taj kraj, poslednjih nekoliko godina taj kraj će ubrzo imati desetine novih đaka. Međutim, pošto je kvadratura škole blizu 300 kvadrata, dobrom vizijom opštine Babušnica, škola je promenila namenu i može da bude i rekreativni centar.

Škola se nalazi na putu Babušnica – Zvonce, u netaknutoj prirodi,u blizini Zvonačke banje, najužeg kanjona u Evropi, stare uske pruge gde je nekad prevožen ugalj iz rudnika Rakita, idealna je pozicija za korišćenje kapaciteta škole i kao smeštaja za školu u prirodi, obrazovno-naučne kampove i druge vannastavne i rekreativne aktivnosti.

Ekipa emisije „Radna akcija sa Tamarom“ je polovinu škole potpuno moderno uredila, a od druge je napravila rekreativni centar. Radovi su trajali 15 dana, u pitanju je specijalna akcija, uz mnogo dodatnih majstora koje je obezbedila lokalna samouprava opštine Babušnica.

U prvoj epizodi nove sezone, gledaoci će se bolje upoznati sa Lužničkim krajem ali i brojnim sportskim aktivnostima koji se tamo organizuju zbog idealnih prirodnih terena.

Emisija se emituje u starom terminu, utorkom od 22h i subotom od 11.30 u repriznom terminu.