Radna akcija sa Tamarom - Sreda, 22. novembar - Priča o humanoj Nadici Blažić i gradnji doma za 25 porodica

Udruženje samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom pod nazivom "Plava školjka“ postoji 13 godina pod upraviteljstvom Nadice Blažić, idejnog tvorca. I sama je majka devojke Marine koja je rođena sa raznim telesnim smetnjama pri komplikovanom rođenju, ali je dugogodišnjom upornom rehabilitacijom i negom, na neverovatan način pobedila prirodu u Banji Koviljači, jedinoj specijalističkoj banji koja ima program i stručno osoblje za oporavak dece koja su rođena sa raznim smetnjama u razvoju.

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Upravo zato je, pre dve godine, Nadica Blažić pokrenula akciju prikupljanja sredstava za gradnju kuće u blizini specijalne bolnice u Banji Koviljači, koja će biti dom za 25 porodica čiji članovi treba da borave u bolnici zbog rehabilitacije, ali su zbog starosne dobi izgubili pravo na banjsko lečenje koje finansira država. Za tri godine Udruženje je sakupilo sredstva da napravi montažnu kuću od 140 kvadrata i da je stavi pod krov.

Iako se Nadica i Tamara Grujić poznaju godinama, i pokušavale su ranije da ostvare saradnju, san se konačno obistinio ove jeseni, kada je Tamarina ekipa uz pomoć pet jakih lokalnih građevinskih firmi i mnogo volontera montažnu kuću renovirala u pravi funkcionalni dom za 25 porodica.

Sledi izuzetna epizoda u kojoj su svi sponzori emisije "Radna akcija sa Tamarom“ donirali pet puta više robe nego što je uobičajeno za jednu akciju. U građevinskom smislu, ugrađeno je preko 300 kvadrata protivklizajućih pločica, opremljeno je pet kupatila koja su prilagođena osobama sa invaliditetom, opremljene su dve kuhinje, dva vešeraja, zastakljena je terasa koja predstavlja produženi dnevni boravak. Urađena je deblja fasada, trotoar, prilaz kući, dve rampe. Opština Loznica regulisala je priključak za vodu, kanalizaciju i struju.

Osim ozbiljnih građevinskih radova, gledaoci će se upoznati sa tokom rehabilitacije koju ova deca prolaze, kao i svih stručnih lica koja o deci vode računa uključujući i nutricioniste i fitoterapeute, kao i blagodeti terapija koje će se organizovati na planini Gučevo u neposrednoj blizini.

Udruženje Plava školjka je potpuno samoodrživo, a u novoj Kući Nade imaće mnogo novih projekata.

Za nešto više od 10 dana kuća je u potpunosti renovirana za 25 porodica.

Posebna građevinska akcija, posebna emotivna priča, neverovatna snaga i inspiracija čeka vas u novoj epizodi emisije "Radna akcija sa Tamarom“, u sredu 22. novembra u 21.00!