Recept i postupak:Piletina: - 2 bataka sa karabatakom- So- Biber- Maslinovo uljePire:- Celer- Mleko- Majčina dušica- ŠafranSotirane šargarepe:- 3 mlade šaragarepe- PuterSos od mandarina:- Sok 3 mandarine- Senf- Med- Cimet- Karanfilić- Čili- Tucana paprika- Kim- Muškatni oraščić- So- BiberPostupak:Otkostiti batak i karabatak, marinirati u maslinovom ulju, soli i biberu. Grilovati na hladnom tiganju kožicom ka dole dok ne postane hrskava, okrenuti na drugu stranu i skloniti sa vatre. Pustiti da malo upije svoje sokove i odmori.U šerpu sipati pola vodu pola mleko, dodati svežu majčinu dušicu i šafran i koren celera.Kada se celer skuva, procediti ga, začiniti i dodati puter. Mutiti do glatke i kremaste strukture. Šargarepe očistiti, staviti u tiganj sa dosta putera i malo vode, kako bi šargarepe lepo upile puter. Kratko ih sotirati, da ostanu al dente. U puter u kom su se sotirale šargarepe dodati sok mandarine, kašiku senfa, kašiku meda. Dodati začine i reducitati do željene gustine.
Ovo jelo svidelo se sudiji Ljubici Komlenić: Nije mnogo skupo i lako se sprema
Takmičar Nikola Marković oduševio je sudiju Ljubicu Komlenić jelom koje je nazvao "jesenje pile".
Foto: Eva Dukić
11.9.2025.|23:06
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest