Pokrenuta istraga protiv braće i još četvoro zbog organizovanja prostitucije

Više javno tužilaštvo u Beogradu preuzelo je od Trećeg osnovnog javnog tužilaštva predmet i pokrenulo istragu protiv osumnjičenih za trgovinu ljudima.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/BalkansCat
Foto: Shutterstock/BalkansCat

Istraga je pokrenuta i zbog sumnje za organizovanje lanca prostitucije na teritoriji glavnog grada.

Naredbom o sprovođenju istrage za krivična dela Trgovina ljudima u saivršilaštvu i Posredovanje u vršenju prostitucije u saivršilaštvu terete se braća Uroš P. i Miloš P, Ivan Z, Vuk S, Sonja L. i David L.

Po nalogu ovog tužilaštva danas je lišen slobode osumnjičeni Vuk S. koji je odmah priveden na saslušanje. On je saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i izneo svoju odbranu.

Nakon saslušanja tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložilo da Vuku S. odredi pritvor da ne bi u kratkom vremenskom periodu ponovio krivično delo.

Uroš P. i Miloš P. nalaze se u bekstvu, a za njima je ranije rapsisana poternica po naredbi Trećeg osnovnog suda u Beogradu. Ivan Z. je u pritvoru, dok se Sonja L. i David L. brane sa slobode. Oni će u nastavku istrage biti saslušani pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu na okolnost izvršenja krivičnog dela Trgovina ljudima.

Do pokretanja istrage protiv navedenih osumnjičenih za krivično delo Trgovina ljudima, koje je u nadležnosti Višeg javnog tužilaštva, došlo je nakon što je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima dostavio VJT podatke koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da je izvršeno ovo krivično delo prema jednoj oštećenoj.

Prema naredbi o sprovodjenju istrage osmunjičeni su od neutvrdjenog dana do 16. oktobra 2023. godine, po prethodnom dogovoru, dovodjenjem u zabludu oštećenu
vrbovali u cilju vršenja prostitucije i seksualne eksploatacije.

Osumnjičeni su u tom cilju oglasili na internet stranici "Seksi-adresar" kao i u "Halo oglasima" brojeve telefona i ponudu da - zgodne, mlade maserske muškarcima nude usluge senzualne i tantričke masaže na različitim lokacijama u
gradu.

Na ovaj način oglasi su postali dostupni neodredjenom broju lica, a za ugovaranje klijenata, odnosno vreme i mesto dolaska, bila je zadužena Sonja L.

Cene seksualnih usluga su, kako se sumnja, odredili osumnjičeni, pri čemu im je oštećena predavala 50 odsto ostvarene zarade, dok je drugi deo zadržavala za sebe.

Takođe, sumnja se da je Vuk S. preko javnog profila na društvenoj mreži "Instragram" nudio posao u cilju zapošaljavanja novih “maserki”, nudeći besplatnu
obuku i dobru zaradu, uz smeštaj i jedan obrok.

Tužilaštvo nastavlja da preduzima dokazne radnje protiv nadevenih osumnjičenih zbog krivičnog dela Posredovanje u prostituciji na štetu još dve devojke.

Takođe, u nastavku postupka tužilaštvo će naložiti pokretanje finansijske istrage protiv osumnjičenih.

Za krivično delo Trgovina ljudima iz člana 388 stav 1 Krivičnog zakonika zaprećena je kazna zatvora od 3 do 12 godina, a za krivično delo Posredovanje u prostituciji iz člana 184 stav 1 kazna zatvora od 6.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 56 idi na stranu