Nemci opomenuli Prištinu

Ambasador Nemačke Jern Rode saopštio da je potpuno saglasan sa zahtevom šefa Euleksa da Priština treba da sprovede sudsku odluku o zemljištu Visokih Dečana.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustration: Deposit photos/Dudlajzov
Ilustration: Deposit photos/Dudlajzov

Rode je rekao da svi "prijatelji i partneri" pozivaju prištinske vlasti da sprovedu odluku ustavnog suda.

"General Barbano je 100 odsto u pravu. Svi prijatelji i partneri pozivaju Kosovo: Uradite to", napisao je Rode u komentaru na Barbanovu objavu na društvenoj mreži "X".

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano rekao je da je sudska odluka o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezujuća za Prištinu.

On je u sredu u objavi na platformi "X" istakao da "odluka iz 2016. o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani obavezuje sve pojedince i ustanove, bez izuzetka".

"Dovođenje u pitanje odluke Ustavnog suda podriva nezavisnost pravosudja, narušavajuci vladavinu prava", naveo je Barbano.

Privremene prištinske insrtitucije odbijaju da sprovedu odluku tzv. ustavnog suda u Prištini iz 2016. godine, prema kojoj moraju da kao vlasništvo Visokih Dečana upišu oko 24 hektara zemlje u okolini manastira.

Manastir Visoki Dečani je, odlukom Komiteta za svetsku baštinu Uneska, stavljen na spisak ugroženih spomenika, a nalazi se i na listi najugroženijih lokaliteta kulturnog nasledja u Evropi, koju je sačinila panevropska federacija za očuvanje kulturnog nasledja Evropa Nostra.

Manastir je više puta bio izložen direktnim napadima ekstremnih Albanaca.

Manastir Visoki Dečani je pod neprekidnom zaštitom medjunarodnih snaga Kfora i jedini je verski objekat i spomenik Uneska u Evropi pod vojnom zaštitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu