Zelenski brutalno odbijen

Poljski premijer Donald Tusk odbio apel predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da se hitno sastanu.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL
EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL

Zelenski je zatražio od Tuska da se sastanu možda i zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen već sutra, i to na granici, kako bi rešili eskalaciju blokada granice sa Ukrajinom zbog protesta poljskih poljoprivrednika i prevoznika.

"Rekao sam jasno. Nama nije potrebna simbolika u našim odnosima. Poljska i ukrajinska vlada sastaće se 28. marta u Varšavi", odbio je apel Zelenskog poljski premijer.

Tusk je podsetio da već dugo Poljska stavlja do znanja da je obaveza njene vlade da zaštiti svoje tržište, između ostalog i poljoprivrednih proizvoda.

"Upozoravali smo na pretnje u vezi sa liberalizacijom trgovine sa Ukrajinom. Pomoć Ukrajini u ratu sa Rusijom je bez diskusije. Tražićemo rešenja, kako domaća, tako i u pregovorima sa Ukrajinom i evropskim institucijama tako da se što manje osete negativne posledice liberalizacije trgovine sa Ukrajinom. Poljoprivrednici mogu da računaju na mene", kazao je Tusk na konferenciji za novinare u Varšavi.

Predsednik Zelenski je, posle sve češćih izgreda na protestima poljskih poljoprivrednika u kojima demonstranti izbacuju žitarice iz ukrajinskih kamiona i vagona na drum ili železničke šine iako su u tranzitu na druga tržišta, optužio Poljake za nedostatak solidarnosti sa zemljom u ratu, a predstavnici dve vlade razmenili su čak i pretnje da će staviti potpuni embargo na uvoz roba iz druge zemlje.

Posle se Zelenski ove sedmice obratio poljskom premijeru Tusku da se hitno sastanu na granici i predsedniku Poljske Andžeju Dudi da podrži taj dijalog da se prekinu blokade ukrajinske granice sa Poljskom.

Premijer Tusk je danas obećao Zelenskom da će poljska vlada granične prelaze i deo saobraćajnica staviti na spisak kritične infrastrukture kako blokade ne bi pogađale vojnu i humanitarnu pomoć Poljske i drugih zapadnih članica Ukrajini.

"Na jednu stvar neću pristati nikada. Ne možemo da dozvolimo da koristeći proteste poljoprivrednika na poljsko-ukrajinskoj granici budu aktivni oni koji bestidno javno podržavaju Putina, služe ruskoj propagandi i kompromituju poljsku državu, nas Poljake i demonstrante", kazao je Tusk.

Povodom banera na jednom od poljskih traktora sa pozivom Putinu da zavede red u Ukrajini, Briselu i poljskoj vladi, premijer Tusk je upozorio da se ovih nedelja odlučuje o sudbini Ukrajine, što znači i o sudbini Poljske.

"Svaki napad u javnosti, podrška narativu Putina jeste izdaja domovine. Mi to nikako nećemo tolerisati", kazao je poljski premijer.

Poljski poljoprivrednici organizuju već nedeljama masovne proteste i izlaze na traktorima da blokiraju saobraćaj u velikim gradovima, a takođe povremeno blokiraju granicu.

Razlog je to što okrivljuju prethodne poljske vlasti, sada opozicionu stranku Pravo i pravda, evrokomesara Januša Vojćehovskog i Evropsku komisiju jer su 2022. godine ukinuli carine i kvote na uvoz roba iz Ukrajine kao pomoć zemlji u ratu sa Rusijom a jeftini žitarice i poljoprivredni proizvodi destabilizovali su tržišta ukrajinskih suseda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu