Šok: 16.000 Rusa palo je za Avdejevku? "Sad idem da se ubijem"

Andrej Morozov, poznati ruski bloger, inače zagovornik rata u Ukrajini, navodno je počinio samoubistvo nakon što je otkrio šokantne podatke o padu Avdejevke.

Izvor: Večernji list, Gardijan
Podeli
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Naime, on je izazvao bes dela javnosti tvrdnjama da je ruska vojska izgubila 16.000 vojnika tokom zauzimanja istočnog ukrajinskog grada Avdejevke.

Morozov, poznat pod pseudonimom Murz na Telegramu, bio je ultranacionalistički bloger koji je učestvovao u borbama uz podršku ruskih separatista na istoku Ukrajine 2014. godine i učestvovao u napadu Rusije na Ukrajinu 2022.

U nedelju je Morozov napisao na svojim kanalima na Telegramu, kojih je 120.000, da je Rusija izgubila 16.000 vojnika i 300 oklopnih vozila tokom nekoliko meseci trajanja borbi za Avdejevku.

Njegova objava izazvala je oštre kritike visokih ruskih propagandista koji su ga optužili za "klevetanje ruskog ministarstva odbrane", piše Gardijan.

U svojim poslednjim porukama u utorak ujutro Morozov je najavio svoje samoubistvo i rekao da je bio pod pritiskom svojih nadređenih da izbriše objavu koja detaljno opisuje broj žrtava u Avdejevki.

Nekoliko osoba bliskih Morozovu potvrdilo je njegovu smrt.

Delom podstaknut pobunom tadašnjeg vođe Vagnera Jevgenija Prigožina, Kremlj je prošle godine uglavnom suzbio glasove poput Morozova, koji su nekada bili deo glasne grupe koja je kritikovala Moskvu zbog nedostatka oružja i optuživala rusko vojno vođstvo da prikriva pravi broj smrtnih slučajeva među svojim snagama.

Pravi broj žrtava Putinove invazije na Ukrajinu i dalje je, dakle, tajna, iako zapadni zvaničnici veruju da je rat zemlju koštao više od 315.000 mrtvih i ranjenih vojnika.

Inače, Avdejevka, koja je nekada imala 32.000 stanovnika, pala je u Putinove ruke u subotu, što je njegova najveća pobeda na bojnom polju od kada su ruske snage zauzele grad Bahmut u maju 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu