Ko je – SVR, FSB ili GRU?

Španske obaveštajne službe ne sumnjaju da Kremlj stoji iza ubistva u Alikanteu Maksima Kuzminova, ruskog kapetana koji je prebegao u Ukrajinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STR
EPA-EFE/STR

Podsedtimo, Kuzminov je prebegao sa borbenim helikopterom Mi-8, kojim je upravljao, a nađen je izrešetan i pregažen u Španiji.

Kako piše list "Pais" španska vlada je bila veoma oprezna u javnim izjavama o tom ubistvu.

"Moramo pustiti Civilnu gardu da radi svoj posao i da istraga napreduje", rekla je predstavnica za medije vlade Pilar Alegrija nakon sastanka Saveta ministara u utorak.

Međutim, diplomatski izvori navode da je ovo "veoma ozbiljna" stvar, iako još čekaju da prikupe dovoljno informacija.

Ukoliko se umešanost ruskih vlasti potvrdi, dodaju, Španija ce pružiti "snažan odgovor".

Dok još identitet ubijenog nije bio potvrđen u Španiji, ruski mediji su prvi objavili smrt Kuzminova, kome su pripisali probleme sa alkoholom i drogom, dodajući da je postao "neprijatan i opasan svedok" za Kijev.

Nakon što je vest potvrdila Ukrajina, šef Ruske spoljne obaveštajne službe (SVR) Sergej Nariškin izjavio je u utorak da je žrtva "zločinački izdajnik" i "moralni leš" pošto je prebegao iz svoje zemlje.

U oktobru je ruska javna televizija tvrdila, pokazujući trojicu navodnih pripadnika GRU-a, da su dobili naređenje da eliminišu dezertera. "Neće živeti dovoljno dugo da mu se sudi", rekao je jedan od njih.

Stručnjaci se pitaju da li je operacija delo Spoljne obaveštajne službe (SVR), čiji je šef opravdao ubistvo; Federalne službe bezbednosti (FSB), naslednice KGB ili Vojne obaveštajne službe (GRU), pošto je Kuzminov bio kapetan i samim tim, potpadao pod njegovu nadležnost.

Izvori iz španskih obaveštajnih službi priznaju, međutim, da je istrazi veoma teško da pronađe dokaze o umešanosti bilo koga od njih. Pretpostavljaju da su zločin počinili naoružani ljudi (verovatno ubice) koji su stigli izvan Španije i koji se sada nalaze u inostranstvu.

Telo Kuzminova pronađeno je u utorak, 13. februara u garaži u Viljahojosi (Alikante), iako je njegova smrt otkrivena tek u ponedeljak. Nakon što su ga upucale, ubice su ga pregazile sopstvenim automobilom, koji je pronađen spaljen u obližnjem gradu El Kampelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu