Krenulo je; Sveopšti napad FOTO

Američki Institut za ratne studije obavio nikad temeljniju analizu stanja na frontu u Ukrajini, koja dolazi nakon višemesečne borbe za ključni grad Avdejevku.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

Naime, ako padne Avdejevka, govorilo se mesecima ranije, biće to prvi ruski korak ka osvajanju čitavog Donbasa. I zaista, mapa koju je objavio ISW, nakon osvajanja Avdejevke, prikazuje da Rusi napreduju sa svih strana i da se Ukrajini ne piše dobro.

Za razliku od prethodnih neuspeha, ili pak manjih uspeha ruskih snaga na frontovima u Ukrajini, došlo je do promene strategije i sada se ruska ofanzivna kampanja odvija duž čak četiri tačke: 1) oko Kupjanska i Sinkivke; 2) od Tabaivke prema Kruhljakivki; 3) od Makijevke prema Raihorodki i/ili Borovi; i 4) od blizu Kremine do Drobiševa i/ili Limana.

Dizajn ove ofanzivne operacije, navode iz ISW-a, vredan je pažljivog razmatranja, bez obzira na njen ishod, kao mogući primer sposobnosti ruske komande da uči i poboljša svoje prethodne neuspehe na operativnom nivou.

Ukrajinski zvaničnici počeli su proteklog meseca sve češće da izveštavaju da ruske snage postavljaju uslove za veći ofanzivni napor u smeru Kupjanska i Limana.

Elementi oružja za masovno uništenje počeli su intenzivirati operacije u četiri smera napredovanja duž linije početkom januaraa, a šef ukrajinske Vojne obaveštajne službe GUR Kirilo Budanov objavio je da su u toku ruski zimsko-prolećni napori na osi Harkov-Luganjsk, ističe ISW pa zaključuje kako ruska sposobnost da sprovede operativno značajne ofanzivne napore još uvek uveliko zavisi od podrške Zapada Ukrajini.

Zapad bi tek trebalo da pruži Ukrajini određene sposobnosti koje bi mogle omogućiti ukrajinskim snagama da dodatno ograniče sposobnost Rusije da nastavi operativno značajno da napreduje, posebno sposobnost napada dugog dometa koji bi mogli degradirati rusku logistiku u dubinu i napadačke avione koji bi mogli da konkurišu operacijama ruskog vazduhoplovstva.

ISW navodi da Ukrajina pokušava da brzo proširi svoju odbrambenu industrijsku bazu kako bi sama proizvela mnoge od ovih sposobnosti, ali ovim ukrajinskim naporima trebaće vremena da proizvedu velike rezultate, a to će vreme ruske snage iskoristiti za poboljšanje svojih sposobnosti i sprovođenje potencijalno značajnih ofanzivnih operacija kao što je njihova tekuća operacija dosezanja linije reke Oskil.

Kašnjenja zapadne pomoći prisilila su ukrajinske snage na korišćenje svoje opreme i stvorila nesigurnost u ukrajinskom operativnom planiranju, što je ranjivost koju će ruske snage sve više iskorišćavati kako bi olakšale dobitke na bojnom polju.

Ukrajini stoga treba bezbednosna pomoć koja joj omogućava da spreči tekuće ruske napore da ostvari operativno značajne dobitke, dok se takođe priprema za sopstvene operacije koje mogu osloboditi dalju ukrajinsku teritoriju, stoji u zaključku ISW-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu