Skandal u ukrajinskoj vojsci: Istražuje se više od 60 slučajeva korupcije

Vladine antikorupcijske agencije u Ukrajini istražuju više od 60 slučajeva povezanih sa odbrambenim sektorom, rekao je visoki zvaničnik za sprovođenje zakona.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Raščišćavanje korupcije u vojsci, koja je pogođena skandalima poslednjih meseci, ključno je za Kijev jer nastoji da se odbrani od skoro dvogodišnje invazije Moskve i traži dodatnu pomoć Zapada.

Semjon Krivonos, šef ukrajinskog Nacionalnog biroa za borbu protiv korupcije (NABU), rekao je da je njegova agencija u protekle dve godine dala prioritet slučajevima koji uključuju nabavke i da je tražila pomoć stranih partnera u svojim istragama.

"Krađa u vojsci je trenutno izuzetno strašan zločin, a istrage u ovoj sferi su jedan od najvažnijih prioriteta Nacionalne kancelarije za borbu protiv korupcije", rekao je on novinarima u Kijevu.

Ministar odbrane Rustem Umerov suspendovao je visokog zvaničnika ranije ovog meseca nakon što ga je druga agencija, Služba bezbednosti Ukrajine, imenovala osumnjičenim za navodnu šemu pronevere od 40 miliona dolara.

Umerovljev prethodnik, Aleksij Reznikov, smenjen je prošlog septembra nakon skandala u vezi sa nabavkama u njegovom ministarstvu, koje je opisao kao blaćenje. On nije lično optužen za korupciju.

Ukrajina, koja se nalazi na 104. mestu od 180 zemalja na Indeksu percepcije korupcije Transparensi internešenela, stavila je borbu protiv mita u javnom sektoru glavnim prioritetom dok teži članstvu u Evropskoj uniji.

Krivonos je rekao da su organi za borbu protiv korupcije prošle godine postigli najbolje rezultate, ali je pozvao na formiranje namenskog forenzičkog centra za bržu i transparentniju obradu predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 695 idi na stranu