Otkriven uzrok nesnosnog smrada u Zagrebu

Nakon duže od dve sedmice nadležna inspekcija utvrdila je da je Institut "Ruđer Bošković" odgovoran za širenje nesnosnog smrada u zagrebačkom kvartu Srebrnjak.

Izvor: Tanjug
Podeli
Shutterstock/Oleg Golovnev
Shutterstock/Oleg Golovnev

To je, kako prenosi Dnevnik hrvatske Nove tv., potvrđeno iz Državnog inspektorata nakon analize otpadnih voda koja je potvrdila zagađenost organskim otpadima, pa će protiv odgovorne pravne osobe biti pokrenut postupak.

Iz Instituta "Ruđer Bošković" saopšteno je da za sada nije utvrđeno kako je došlo zagađenja na oknu Zeleni do, koji se nalazi u nepristupačnom delu tog objekta, u zoni građevinskih radova, gde su na javnom odvodu spojeni i spoljni korisnici.

"Tačkasto zagađenje je u najkraćem mogućem roku sanirano ispiranjem kanalizacijskog sistema i ne postoji opasnost za ljude i okoline"m navodi se u saopštenju Instituta.

Analizom uzoraka je, kažu, pronađena smesa hemikalija koje se ne mogu pojedinačno nabaviti u maloprodaji, ali se uobičajeno nalaze u naftnim derivatima kao što su dizel gorivo, benzin i razređivač.

Institut, kao najveća naučnoistraživačka institucija u Hrvatskoj, u istraživačke svrhe koristi niz hemikalija, ali jasno definisanog sastava i visoke čistoće i one se, kažu, redovo i organizirano zbrinjavaju u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom, putem ovlaštene pravne osobe.

Kako prenose hrvatski mediji, građani pripremaju pravne korake da bi zaštitili sebe i svoju bezbednost, jer se, kažu, u poslednje vreme ne osećaju mirno, stalno moraju da vetre kuću i ne znaju kada će se incident ponoviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu