Iskazom svedoka nastavljeno suđenje bivšim liderima tzv. OVK

Ispitivanjem 46. svedoka danas je u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu nastavljeno suđenje bivšim liderima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/JERRY LAMPEN
EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Ispitivanjem svedoka nastavljeno je suđenje Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, koji je govorio o otmici članova svoje porodice u Orahovcu u julu 1998. godine.

Na početku suđenja tužilac Specijalizovanih veća Niko Barlink rekao je da su porodicu svedoka priveli pripadnici tzv. OVK u okolini Orahovca, a potom razdvojili na dve lokacije, otac i brat su mu poslati u Mališevo, a majka, snaha i novorođeni nećak u bivšu policijsku stanicu.

"Na osnovu onoga što je majka ispričala svjedoku 17. jula 1998. godine, oca, brata, majku, snaju i novorođenog nećaka svedoka zarobili su pripadnici OVK u okolini Orahovca. Otac i brat svedoka su kolima odvezeni u Mališevo, dok su majka, snaja i novorođeni nećak zadržani u bivšoj policijskoj stanici u Mališevu oko osam dana. Majka svedoka je mogla da čuje jauke muškaraca koji su bili u podrumu zgrade. Osmog dana su majka, snaja i sestrić svedoka izvedeni iz zgrade i zajedno sa ostalim ženama i decom stavljeni u autobus pored srpskih muškaraca vezanih ruku i oborenih glava", rekao je Barlink.

Kako je rekao, otac i brat svedoka nisu bili u autobusu i svedok ih više nikada nije video, prenosi Koha.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u slučaju nazvanom "Tači i drugi" koji su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i nad Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 53 idi na stranu