Srbija uspešna u borbi protiv korupcije: Ispunjeno 10 od 13 preporuka GRECO

Republika Srbija je ostvarila značajan napredak u borbi protiv korupcije.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/sulit.photos
Foto: Shutterstock/sulit.photos

Uspešno je ispunila 10 od 13 preporuka Grupe država protiv korupcije (GRECO) organa Saveta Evrope, pokazuje najnoviji izveštaj ove organizacije.

U izveštaju se navodi da je značajan napredak napravljen u reformi Visokog saveta sudstva, sa većinom članova biranim od sudija i sa smanjenjem političkog uticaja, dok su slične reforme postignute i u Državnom veću tužilaca.

Poboljšana je transparentnost kroz objavljivanje zakonskih nacrta i amandmana, kao i kroz efikasnije organizovanje javnih rasprava. Takođe, implementacija novih etičkih kodeksa za poslanike, sudije i tužioce znatno podiže standarde integriteta i profesionalizma, prema oceni ovog tela Saveta Evrope.

Ispunjavanje ovih preporuka predstavlja rezultat angažovanja ka jačanju vladavine prava i osiguranju nezavisnosti pravosudnog sistema, čemu je prethodilo usvajanje ustavnih amandmana, seta pravosudnih i drugih zakona, podzakonskih akata i procedura.

Ministarstvo pravde se obavezuje na nastavak rada na ispunjenju preostalih preporuka i na daljem razvoju pravosudnog sistema u skladu sa evropskim standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 91 idi na stranu