"Crna rupa" nasred Evrope: Putin započinje treći svetski rat?

Šef spoljne obaveštajne službe ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je da će podrška Zapada Ukrajini pretvoriti sukob u "drugi Vijetnam".

Izvor: klix.ba
Podeli
Profimedia
Profimedia

Taj sukob će godinama proganjati Vašington.

Zapad je Ukrajini dao više od 246 milijardi dolara pomoći i oružja, ali ukrajinska letnja kontraofanziva je propala i Rusija i dalje kontroliše nešto manje od petine teritorije Ukrajine.

"Ukrajina će se pretvoriti u ’crnu rupu‘ koja će apsorbovati sve više resursa i ljudi", rekao je Sergej Nariškin, šef ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR).

Ovo je objavljeno u članku u časopisu SVR "The Intelligence Operative".

"Na kraju, SAD rizikuju da stvore ’drugi Vijetnam‘ za sebe i svaka nova američka administracija će morati da pokuša da se izbori sa tim“, dodao je Nariškin.

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je da bi direktna konfrontacija između NATO-a i Rusije mogla da izazove treći svetski rat i ponovo je isključio mogućnost slanja američkih trupa u Ukrajinu.

Vijetnamski rat je bio sukob Istoka i Zapada u Hladnom ratu u kojem su se Sjedinjene Države borile zajedno sa snagama Južnog Vijetnama protiv Severa, koji su podržavale komunističke sile Kine i Sovjetskog saveza.

Sve o sukobu u Ukrajini iz minuta u minut možete pratiti ovde.

Rat, u kome je stradalo nekoliko miliona ljudi, završen je 1975. pobedom Severnog Vijetnama i sramnim porazom Sjedinjenih Američkih Država, koje su izgubile više od 58.000 svojih boraca i morale da se suoče sa snažnim antiratnim pokretom.

Bajden je u sredu zagovarao da republikanci odobre novu vojnu pomoć Ukrajini.

"Ako Putin zauzme Ukrajinu, neće stati na tome", rekao je Bajden, predviđajući da će Putin nastaviti da napada NATO saveznika.

Zatim je dodao: "Imaćemo nešto što ne tražimo i što nemamo danas: američke trupe koje se bore protiv ruskih trupa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu