Nakon Amerike, i Belgija sprema kaznu za Izraelce: Biće im zabranjen ulazak

Belgija će zabraniti ulazak izraelskim naseljenicima sa okupirane Zapadne obale umešanim u nasilje nad Palestincima,

Izvor: Tanjug
Podeli
AP Photo/Majdi Mohammed)
AP Photo/Majdi Mohammed)

Ovo je danas izjavila potpredsednica belgijske vlade Petra De Sater.

One je kazala da će predložiti da se Belgija založi za zabranu putovanja nasilnim naseljenicima Zapadne obale širom Evropske unije, preneo je Rojters.

Agencija napominje da je EU osudila porast nasilja među naseljenicima od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, a ove nedelje su Sjedinjene Američke Države počele da uvode zabrane izdavanja viza za osobe optužene da su umešane u to.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru u sredu je rekao da će Belgija raditi sa SAD na sankcijama protiv pojedinaca koji ugrožavaju mir na Zapadnoj obali.

Rojters podseća da je od bliskoistočnog rata 1967. godine, Izrael okupirao Zapadnu obalu, koju Palestinci žele kao jezgro nezavisne države.

Tamo su izgrađena jevrejska naselja koja većina zemalja smatra nelegalnim, što Izrael osporava navodeći istorijske i biblijske veze s tom oblašću.

Izraelski ministar odbrane Joav Galan rekao je ove nedelje da niko, izuzev vlade, nema pravo da koristi nasilne metode i da je Izrael preduzeo neke korake, poput administrativnog pritvora, da takve ljude smatra odgovornim za nasilje na Zapadnoj obali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu