Doneli su zakon: Zabranjeno spaljivanje Kurana

Parlament Danske usvojio je danas zakon kojim se zabranjuje spaljivanje primeraka Kurana na javnim mestima.

Izvor: Tanjug
Podeli
 EPA-EFE/FAROOQ KHAN
EPA-EFE/FAROOQ KHAN

Zakon je usledio nakon što se usled protesta pripadnika muslimanskih nacija zbog skrnavljenja islamske svete knjige povećala zabrinutost za dansku bezbednost, prenosi Rojters.

Usvajanje izmenjenog predloga zakona, prema kojem bi spaljivanje primeraka Kurana na javnim mestima postalo kažnjivo zakonom, danska vlada predložila je 27. oktobra.

Danski ministar pravde Peter Humelgard rekao je tada da je važno da predlog zakona bude vrlo precizan, kao i da je nacrt zakona prilagođen na osnovu konsultacija sa policijom i zbog bojazni da bi prvobitnu verziju zakona bilo isuviše teško sprovesti u praksi.

Novi predlog zakona je usmeren na zabranu skrnavljenja spisa od verskog značaja, dok je prva verzija zakona predviđala da se odnosi na skrnavljenje svih predmeta od verskog značaja.

Danska i Švedska su se od početka godine suočavale sa mnogobrojnim problemima, pošto su protivnici islama palili i oštetili nekoliko kopija Kurana, što je izazivalo bes među pripadnicima muslimanske veroispovesti širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu