Nakon što je Amerika optužila ideju za zaveru: Šef FBI odlazi u Nju Delhi

Direktor FBI Kristofer Rej posetiće Indiju sledeće nedelje, saopštili su danas zvaničnici.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/WILL OLIVER
EPA-EFE/WILL OLIVER

Rej odlazi u posetu Indiji nekoliko dana nakon što je Vašington optužio zvaničnika indijske vlade da je rukovodio neuspešnom zaverom sa ciljem da se ubije separatista Sika na američkom tlu.

Indijska vlada je negirala umešanost u zaveru, dodajući da je Rejevo putovanje je bilo planirano od ranije. Poseta direktora FBI-a bila je "u planu već neko vreme", rekao je danas portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči, navodeći da predstavlja deo tekuće bezbednosne saradnje. Ambasador SAD u Indiji Erik Garseti nije ulazio u detalje prilikom najave Rejeve posete, na tink-tank događaju u Nju Delhi u sredu.

Federalni tužioci na Menhetnu saopštili su prošle nedelje da je indijski državljanin sa neimenovanim službenikom indijske vlade radio na planu zavere u nameri da se izvrši atentat na stanovnika Njujorka koji se zalagao za suverenu državu Sika u severnoj Indiji.

Indija je tada izrazila zabrinutost zbog optužbi, rekavši da to nije u skladu sa politikom njene vlade i dodala da će sprovesti sopstvenu istragu. Prema navodima, kao meta atentata identifikovan je Gurpatvant Singh Panun, koji ima američko i kanadsko državljanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu