"Želimo da Priština bude deo NATO, ali..."

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da Priština mora da ispuni svoje zakonske obaveze, od kojih je jedna formiranje Zajednice opština.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Hybrid Gfx/ Shutterstock
Ilustracija: Hybrid Gfx/ Shutterstock

On je za portal Teve1 rekao da Nemačka želi da Priština postane punopravni član NATO i Saveta Evrope, ali da mora da ispuni svoje obaveze, od kojih je jedna formiranje ZSO.

"Kosovo ima odgovornost u procesu dijaloga, a to je implementacija ZSO, što je dugoročna obaveza Kosova. Ja sam 100 odsto siguran da nismo predložili ništa što je u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Dakle, ono što očekujem od Vlade je da nastavi sa implementacijom. Doneti odluku. Mislimo da su ovi sporazumi, Briselski i Ohridski, obavezujući jer ih garantuje Evropska unija. I Kosovo mora da ide napred, što brže, to bolje. Očekujemo da Kosovo krene napred sa ZSO. Prošle nedelje objavljen je izveštaj eminentnih eksperata Saveta Evrope, ako odete na stranu 13, u njemu možete pronaći rečenicu 'očekujemo da će za unapredjenje članstva Kosova u Savetu Evrope biti formirana ZSO'. Dakle, zadatak je jasan. Uradite to", rekao je Rode.

Na pitanje da li je sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem razgovarao o sprovodjenju zakona koji je potvrdio Ustavni sud, a kojim bi se manastiru Visoki Dečani vratilo zemljište, Rode je rekao da je sa njim razgovarao i zvanično i privatno.

"Reći ću samo jednu reč, samo uradite to", rekao je Rode i dodao da bi to bio pozitivan znak za manjinsku zajednicu, gde su ugrožena prava manjina, bilo da se radi o verskoj, etničkoj ili jezičkoj manjini. Sve je u stvaranju političkog poverenja. A time što to ne radite stvarate sumnje i dajete drugoj strani municiju. Vidite, to je loš znak", rekao je Rode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu