Na groblju u Prištini vraćen na svoje mesto spomenik srpskim vojnicima VIDEO

Priština -- Na prištinskom pravoslavnom groblju vraćen je spomenik srpskim vojnicima stradalim od 1912. do 1918, na mesto gde se i nalazio pre izmeštanja prošlog meseca.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Do izmeštanja spomenika borcima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata došlo je na inicijativu ambasada Francuske i Nemačke u Prištini uoči obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembra.

Tada je na mesto spomenika spomenika srpskim ratnicima, postavljena ploča sa natpisom na francuskom, srpskom i albanskom: "Francuskim vojnicima palim na Kosovu".

Izmeštanje spomenika urađeno je na inicijativu Ambasada Francuske i Nemačke u Prištini, potvrđeno je iz njihovih diplomatskih predstavništava a nakon osuda i reakcije srpske javnosti i institucija.

Izmestanje je urađeno bez znanja Eparhije rasko-prizrenske, koja je takođe oštro osudila taj postupak.

Obeležavajući Dan primirja u Prvom svetskom ratu, amabasori Nemačke i Francuske su 11. novembra polaganjem venaca odali počast postradalim borcima ali i vojnicima međunarodnih vojnih snaga koji su postradali na Kosovu.

Iz Opštine Priština su se tada ogradili od aktivnosti dve Ambasada na srpskom groblju u Prištini. Saopštili su da nisu primili nikakav zahtev za pomeranje spomen ploče i podsetili da lokalne vlasti nisu naložile izmeštanje, niti pomeranje spomen sploče.

Izmeštanje spomenika na Srpsko-francuskom vojničkom groblju u Prištini izazvalo je i brojne reakcije u javnosti, a grupa nevladinih organizacija i pojedinaca pokrenula je onlajn peticiju za njegovo vraćanje na staro mesto. Peticiju je poptisalo više od četiri hiljada građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 83 idi na stranu