0,1 do potpune katastrofe

Mesec dana pre kraja 2023. već je poznato da će ova godina dostići globalno zagrevanje od 1,4 stepena u odnosu na predindustrijski period.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ABIR SULTAN
EPA-EFE/ABIR SULTAN

To je već izazvalo "zaglušujuću kakofoniju" i temperaturne rekorde, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO), navodi Rojters.

"Živimo i prolazimo kroz klimatski kolaps u realnom vremenu", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na otvaranju samita COP28 u Dubaiju, preneo je Gardijan.

Gutereš je govorio na predstavljanju klimatskog izveštaja SMO, na kojem je rečeno da je 2023. godina najtoplija godina od kako se vrše merenja, toplija i od 2016. godine, kada je temperatura bila za 1,2 stepena viša u odnosu na predindustrijski period.

"Emisije štetnih gasova su rekordno visoke. Globalne temperature su rekordne. Morski nivoi dostižu rekorde, a led na Antarktiku je rekordno nizak", rekao je generalni sekretar SMO Peteri Talas.

Izveštaj, međutim, ne znači da će svet preći prag od 1,5 stepeni, za koji naučnici kažu da je plafon za izbegavanje katastrofalnih klimatskih promena u sklopu Pariskog sporazuma iz 2015. godine.

"Ove godine smo videli brojne zajednice u svetu kako su pogođene požarima, poplavama i rastućom temperaturom. Uticaj je poražavajući. Rekordno globalno zagrevanje trebalo bi da izazove jezu svetskim liderima i da ih natera da deluju", rekao je Gutereš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu