Rusi, budite spremni: Raspoređuju 20 ratnih brodova

Zajedničke ekspedicione snage (JEF), koje su fokusirane na operativnu odbranu u severnoj Evropi, odlučile su da aktiviraju odbrambenu klauzulu.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
 EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Ona omogućava raspoređivanje dodatnih vojnih sredstava za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru.

Više pomorskih i vazdušnih kapaciteta biće raspoređeno u srcu regiona kako bi se pomoglo zaštiti ključne podvodne infrastrukture, rekli su ministri odbrane deset zemalja u saopštenju.

"Ovo je prvi put da je JEF aktivirao odbrambenu klauzulu", naveli su oni i nagovestili da će njihove aktivnosti početi početkom decembra.

JEF je koalicija deset zemalja na čelu sa Ujedinjenim Kraljevstvom i uključuje Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Letoniju, Litvaniju, Holandiju, Norvešku i Švedsku.
Signal Rusiji

"Oko 20 ratnih brodova biće raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u oblastima severnog Atlantika kako bi se uzela u obzir bezbednosna situacija i bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura“, rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson, prenosi Juronjuz (Euronews).

On je rekao da je jačanje vojne sile neophodno za suočavanje sa veoma ozbiljnom bezbednosnom situacijom u svetu, a posebno u našem susedstvu: "Moramo biti u stanju da izvedemo ovu vrstu operacije da odbranimo našu vitalnu infrastrukturu, ali i da pošaljemo signal Rusiji".

Ovaj potez usledio je nakon nekoliko incidenata u severnim vodama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 684 idi na stranu