Šef NATO: Svi saglasni – ulaze; A onda se javila Nemačka

Svi NATO saveznici su saglasni su da će Ukrajina postati članica alijanse, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Svi saveznici se slažu da Moskva nema veto na proširenje NATO. Napredujemo, saveznici su saglasni da će Ukrajina postati članica, rekao je Stoltenberg novinarima uoči neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Oslu.

S druge strane, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da vrata NATO ostaju otvorena za nove članice, ali da se alijansi ne može pridružiti država dok je usred rata.

"Politika otvorenih vrata NATO ostaje na snazi, ali istovremeno jasno je da se ne može govoriti o prijemu novih članova (koje su) usred rata", rekla je ona novinarima u Oslu, gde su se okupili ministri spoljnih poslova NATO, preneo je Rojters.

NATO treba da razmisli o tome kakve bezbednosne garancije može da pruži Ukrajini, izjavila je šefica francuske diplomatije Katrin Kolona.

Istovremeno, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je tokom današnje posete Moldaviji da je Ukrajina spremna da bude u vojnom savezu NATO i da Kijev čeka da blok bude spreman da primi njegovu zemlju.

Zelenski je to rekao novinarima u društvu sa predsednicom Moldavije Majom Sandu po dolasku na samit Evropske političke zajednice, čiji je domaćin ukrajinski sused.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu