"Oplakivali bismo mrtve da Kfor nije..."

Da Kfor nije intervenisao na severu Kosova, sada bismo oplakivali mrtve, izjavio je komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuća za italijanski dnevnik La Republika.

Izvor: Kosovo online
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic
Foto: Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

"Tridesetek vojnika Kfora, od kojih 19 Mađara i 11 Italijana, u ponedeljak je povređeno u kukavičkom napadu urbane gerile. Ja sam uz njih i njihove porodice. Devetorica Italijana su u bolnici u bazi Kamp Viljađo u Italiji, jedan je primljen u zdravstvenu ustanovu u Prištini, a jedan u Skoplju. Niko od njih nije životno ugrožen, brzo će se oporaviti", kazao je Ristuća.

Kako je rekao, zgrada opštine Zvečan pretvorena je u "operacionu salu sa izuzetno nestabilnom situacijom".

Naveo je da je u ponedeljak odredio veliki kontingent vojnika u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika.

Sav rizik, istakao je, vezan je za činjenicu da je premijer Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

"Tvrdoglavost lokalnih albanskih vlasti da ne postupe po indikacijama dobijenim od zapadnih partnera, naznakama koje služe za olakšavanje dijaloga, posebno u svetlu napretka postignutog sa Briselskim i Ohridskim sporazumom, u velikoj meri je oslabila ravnotežu", napomenuo je Ristuća.

Ne opakujemo mrtve, među srpskim stanovništvom ili albanskim policajcima, zato što je Kfor intervenisao i uspeo da smiri situaciju, podvukao je on.

Preneo je da se napad dogodio, jer je 15 kosovskih policajaca satima bilo blokirano u tri oklopna vozila, okružena uznemirenom masom.

"Protest je izmakao kontroli, samih srpskih demonstranata, a da je intervenisala kosovska policija situacija bi se još više pogoršala. Zbog toga smo intervenisali, kako nalaže uredba o angažovanju u okviru našeg mandata, da omogućimo odlazak tri vozila", rekao je Ristuća.

Kako je ispričao, pripadnici Kfora su u tom trenutku bili pogođeni kesama u kojima su bili komadi gvožđa i eksera, molotovljevim koktelima, pa čak i hicima iz oružja.

Dodao je da se, generalno na protestima na Kosovu, među masom "često nalaze profesionalci za proteste čiji je cilj da podstaknu masu".

"Ništa se za nas nije promenilo posle sukoba 29. maja. Mandat Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje nepromenjen. I spremni smo za svaku priliku", garantuje Ristuća.

Što se tiče prisustva ruske grupe "Vagner" na Kosovu, komandant Kfora uverava da do danas nema dokaza o njihovom prisustvu na ovom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 86 idi na stranu