Blokade u Hagu: Uhapšeno 1.500 ljudi, policija koristila vodene topove

Policija u Hagu saopštila je da je u subotu privela više od 1.500 klimatskih aktivista zato što su blokirali autoput A12 u znak protesta.

Izvor: Novosti
Podeli
Profimedia
Profimedia

"Prilikom blokade autoputa A12 danas je privedeno 1.579 aktivista, od kojih je protiv 40 pokrenuta istraga", navela je policija na Tviteru, prenela je RIA Novosti.

U subotu su klimatski aktivisti grupe "Extinction Rebellion" izašli na ulice da blokiraju jedan od glavnih autoputeva u Hagu, A12. Tražili su da država prestane da daje subvencije za rudarstvo.

Holandska policija je upotrebila vodeni top da rastera demonstrante. Čuvari reda su više puta pozivali aktiviste da napuste autoput, ali oni nisu reagovali, nakon čega je policija počela da privodi demonstrante.

Prema pisanju medija, na protestu je učestvovalo više hiljada ljudi.

Ovo nije prva takva akcija u Holandiji.

Klimatski aktivisti iz organizacije "Extinction Rebellion" 11. marta blokirali su i autoput A12 u Hagu. Oni su protestovali protiv državnih subvencija za rudarstvo. Holandska policija je koristila vodene topove da rastera demonstrante. Tada su agencije za sprovođenje zakona privele oko 700 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 581 idi na stranu