Kremlj: Neprikladno za poređenje

Moskva -- Neprikladno je porediti dva predloga za mirno rešenje sukoba u Ukrajini, koje su predložili kineski i beloruski predsednik, izjavio portparol Kremlja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Tanjug/Gavriil Grigorov/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

"I sam predsednik Rusije je govorio o tome da je on lično razmatrao plan, njegove odvojene odredbe, ali mislimo da nije prikladno upoređivati te dve ideje. Mislim na onu koju je plasirao predsednik Kine Si Đinping i onu o kojoj je sada govorio beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko", naglasio je Dmitrij Peskov.

Peskov je saopštio danas da će Moskva razgovarati s predsednikom Belorusije o njegovom pozivu za momentalni prekid vatre u Ukrajini, ali i da primirje u ovom trenutku ne bi omogućilo postizanje ciljeva "specijalne vojne operacije", prenosi Tass.

Portparol Kremlja je dodao da će predsednik Rusije Vladimir Putin sledeće nedelje razgovarati o Lukašenkovom pozivu na pregovore i da su neki delovi kineskog predloga za mir u Ukrajini neizvodljivi jer Ukrajina "prati naredjenja Zapada da ne pregovara sa Moskvom".

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je ranije danas da se proglasi bezuslovni prekid vatre u Ukrajini i uspostavi primirje, pri čemu nijedna strana ne bi imala prava da pregrupiše svoje trupe.

"Preuzecu rizik da sugerišem da vojne aktivnosti u Ukrajini treba da prestanu bez prava da strane prerasporede opremu i pregrupišu snage", rekao je Lukašenko obraćajući se gradjanima i parlamentu, prenosi Tass.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu