Amerikanci "otkrivaju": Lažu, i to mnogo

Američki list Vašington post objavio veliki tekst o "operaciji dezinformacija" koju vodi Rusija, a koji bi trebalo da pokaže do detalja kako to funkcioniše.

Izvor: Danas
Podeli
EPA-EFE/SHAWN THEW
EPA-EFE/SHAWN THEW

List navodi da je pošao od toga da se dezinformacije mogu posmatrati kao oruđe diktature, jer one nisu samo "lažne vesti" ili propaganda, već su i "podmukla kontaminacija svetskih razgovora".

Dezinformacije su, kako se naovdi, bile sovjetska taktika od 1949. do 1988. Jedan veliki pokušaj, koji su sproveli Sovjetski savez, Kina i Severna Koreja tokom Korejskog rata, između 1951. i 1953. tvrdio je da su Sjedinjene Države puštale bakterije i zaražene insekte u Severnu Koreju i Kinu.

Optužbe su bile izmišljene, ali su bile široko rasprostranjene i dokazano je da su lažne tek 1998. u dokumentima sovjetskog Centralnog komiteta koje je objavio naučnik Univerziteta Merilend Milton Lajtenberg.

U kopiji depeše Mao Cedungu, poslate nakon smrti Josifa Staljina, pisalo je: "Sovjetska vlada i Centralni komitet Komunističke partije Sovjetskog Saveza su dovedeni u zabludu. Širenje u štampi informacija o upotrebi bakteriološkog oružja od strane Amerikanaca u Koreji zasnovano je na lažnim informacijama. Optužbe protiv Amerikanaca bile su izmišljene".

U drugoj kampanji dezinformacija, Sovjetski savez je osamdesetih izneo lažnu priču da su Sjedinjene Države genetski modifikovale virus koji izaziva sidu u Fort Detriku, biomedicinskoj ustanovi američke vojske.

Dodata je još jedna laž da je virus pušten u Afriku da ubije Afrikance. Priču je, kako se navodi, podmetnuo KGB, u štampane medije širom sveta.

Ankete su kasnije pokazale da je kampanja bila uspešna: Kompilacija od 20 istraživanja javnog mnjenja Afroamerikanaca između 1990. i 2009. pokazala je da u proseku 28 odsto ispitanika veruje da je genocid umešan u poreklo HIV-a.

U decembru 2009, u članku u ruskom listu Pravda tvrdi se da se "biološko oružje tajno razvija na teritoriji Gruzije", a članak je, piše dalje Vašington post, sadržao ne manje od devet diskretnih lažnih navoda.

Zatim je Rusija 2018. uputila novi nalet dezinformacija o biolaboratorijama u Ukrajini i Gruziji.

Južni front, veb-sajt povezan sa ruskim obaveštajnim agencijama, objavio je 16. januara dokument od 49 stranica pod naslovom "Bio-oružje Pentagona".

Bila je to suptilna mešavina autentičnih istorijskih dokumenata koji su opisivali američki program biološkog oružja pre 1969. – pre nego što je sporazum iz 1972. zabranio rat protiv klica – sa neistinama koje su implicirale da Sjedinjene Države nastavljaju rad na biološkom oružju u tzv. Lugar centru.

U septembru se bivši oficir KGB-a i nekadašnji gruzijski bezbednosni zvaničnik Igor Giorgadze pojavio na ruskim televizijskim kanalima RT i Sputnjik sa dokumentima za koje je tvrdio da pokazuju da bi Lugar centar "mogao da bude paravan za laboratoriju za biološko oružje" koja vrši eksperimente na ljudima, navodi Vašington post.

Takođe je naveo da je američka vlada odobrila patente za uređaje za biološko oružje.

Ubrzo nakon toga, zvaničnik ruskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da Sjedinjene Države koriste gruzijski narod "kao pokusne kuniće".

Tada je ruski general Igor Kirilov, načelnik snaga za radijaciju, hemijsku i biologiju, objavio da je Lugar centar "testirao visoko toksičnu hemikaliju ili visoko smrtonosni biološki agens pod maskom tretmana".

Iako su ove tvrdnje bile izmišljene, dospele su na brojne naslovne strane. Tako je rusko ministarstvo spoljnih poslova objavilo 26. maja 2020. saopštenje na tri stranice o Lugarovom centru koje sadrži čak 16 lažnih izjava, od kojih su neke apsurdne, poput one o "patentima" za borbu protiv klica.

Međutim, kako piše Vašington post, taj isti Lugar centar je od 2016. posetilo devet ruskih naučnika, a neki od njih su tamo i radili. Ruska vlada je znala da su njene optužbe laž, ali ih je iskoristila da napravi dezinformacionu bombu o biološkom oružju.

A onda je počelo i sa Ukrajinom, po istom principu kao i sa Gruzijom, navodi se dalje u tekstu. "Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je 6. marta da je od radnika ukrajinskih laboratorija dobilo dokumente koji pokazuju da su opasni patogeni uništeni na dan invazije", piše američki list.

Portparol Igor Konašenkov rekao je da dokumenti "potvrđuju da su komponente biološkog oružja razvijene u ukrajinskim bio-laboratorijama u neposrednoj blizini teritorije Rusije".

On je rekao da su patogeni, kao što su kuga, antraks, tularemija i kolera, uništeni da bi se prikrila umešanost SAD.

Iako je to bila totalna fikcija, zahvaljujući društvenim medijima tvrdnje su jurile širom sveta brzinom svetlosti.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zao Liđijan ponovio je 8. marta ruske laži, rekavši da Sjedinjene Države "imaju 26 bio-laboratorija i drugih srodnih objekata u Ukrajini, nad kojima Ministarstvo odbrane SAD ima apsolutnu kontrolu", i "biološku vojsku aktivnosti SAD u Ukrajini su samo vrh ledenog brega", sa 336 bioloških laboratorija u 30 zemalja.

On je pozvao Sjedinjene Države da "potpuno razjasne svoje aktivnosti na biološkoj militarizaciji kako unutar tako i izvan svojih granica".

U roku od nekoliko sati, najmanje 17 kineskih državnih medija objavilo je njegove optužbe, a na kineskoj društvenoj mreži Veibo, tema je dobila više od 210 miliona pregleda.

Dana 9. marta voditelj Foks njuza Taker Karlson takođe je to pokupio.

Državna podsekretarka za politička pitanja Viktorija Nuland rekla je na saslušanju u Senatu da je važno da ruske trupe ne preuzmu istraživačke objekte u Ukrajini.
Ruska portparolka Marija Zaharova je rekla da komentar Nulandove potvrđuje "ilegalne i kriminalne aktivnosti Sjedinjenih Država na ukrajinskom tlu".

General Kirilov je dan kasnije 10. marta objavio da dokumenti do kojih je došla Rusija pokazuju da Sjedinjene Države pokušavaju da "razviju bio-agense sposobne da ciljaju različite etničke grupe", kao što su etnički Sloveni.

Sledećeg dana Rusija je sazvala sastanak Saveta bezbednosti UN kako bi iznela laži koje je izmislila.

Ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfild rekla je da „ne postoje ukrajinske laboratorije za biološko oružje koje podržavaju Sjedinjene Države – ni blizu granice sa Rusijom, niti bilo gde".

Zatim je predsednik Rusije 16. marta rekao da je u Ukrajini radila mreža od desetina laboratorija u kojima su pod nadzorom i finansijskom podrškom Pentagona sprovedeni vojno-biološki programi, uključujući eksperimente sa uzorcima koronavirusa, antraksa, kolere, afričke svinjske kuge i drugih smrtonosnih bolesti.
Tvrdio je da "sada intenzivno pokušavaju da prikriju dokaze o ovim tajnim programima".

Rusija je potom 18. marta ponovo sazvala sednicu Saveta bezbednosti UN da bi razmotrila svoje tvrdnje. Međutim, visoki predstavnik UN-a za pitanja razoružanja Izumi Nakamitsu rekao je da Ujedinjene nacije "ne znaju za takve programe biološkog oružja". A onda se javio ruski biolog Jevgenij Levitin koji je na internetu otvoreno pismo sa nekim drugim naučnicima pod naslovom "Zaustavite laži o ukrajinskom biološkom oružju!"

U pismu se navodi da su ruski dokumenti "očigledno lažni" i da ne opisuju biološko oružje. Upitan zašto je progovorio, Levitin je rekao: "Zato što su pisali čiste laži. Ovo je namerna laž, koja nije ni na koji način opravdana. Ovo će postati očigledno svakoj osobi koja se potrudi da jednostavno pažljivo pročita dokumente."
Ali stvari su otišle još dalje pa su oba doma ruskog parlamenta 4. aprila glasala za pokretanje posebne parlamentarne istrage u ukrajinskim aboratorijama, a Rusija je 13. maja pozvala na sastanak Saveta bezbednosti UN po treći put, a visoki zvaničnik UN rekao je da još uvek nema dokaza o programima biološkog oružja u Ukrajini.

Dana 27. maja general Kirilov je održao još jedan brifing sa širokim tvrdnjama o umešanosti SAD i Ukrajine u biološko oružje.

Rusija je potom optužila da se ukrajinske laboratorije spremaju da pošalju ptice selice i slepe miševe obolele u Rusiju, što je eho lažnih "zaraženih insekata" koji su navodno poslati u Kinu 70 godina ranije.

Do leta su tvrdnje dostigle bizarne nivoe naučne fantastike: ruski zvaničnici su u julu rekli da su ukrajinski vojnici bili podvrgnuti "tajnim eksperimentima" koji su "neutralisali poslednje tragove ljudske svesti i pretvorili ih u najokrutnija i najsmrtonosnija čudovišta" i "najviše okrutne mašine za ubijanje".

Na Putinovom samitu u Moskvi sa kineskim liderom Si Đinpingom 21. marta, dvojica lidera su izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog bioloških vojnih aktivnosti Sjedinjenih Država, kako unutar tako i van zemlje.

Očekuje se da će u aprilu komisija ruskog parlamenta dostaviti svoj izveštaj, što je još jedna prilika za širenje kontaminacije. Ali, navodi Vašington post, biološke laboratorije su samo jedan primer širih ruskih kampanja dezinformisanja.

Navode da podaci koje je podelio Fejsbuk pokazuju da su Rusi "napravili manipulativne stranice Black Lives Matter i Blue Lives Matter, kreirali promuslimanske i prohrišćanske grupe i pustili ih da se šire", kaže autor Semjuel Vuli u "Igri realnosti".

U ratu u Ukrajini, Rusija je ispalila široku lepezu dezinformacija, kao što je tvrdnja da su žrtve masakra u Marijupolju "akteri krize", piše još američki list I smatra da je Rusija koristila dezinformacije da prikrije svoju odgovornost za obaranje leta MH-17 Malezija erlajnsa iznad Ukrajine 2014.

"Ovo je ključna stvar: dezinformacije su otrov. Ne mora da menja svačije, pa čak ni poglede većine ljudi. Njihove metode su da se uvuče u krvotok, stvori nesigurnost, pojača uvrežene strahove i seje konfuziju", piše Vašington post, koji upozorava i na to da je najbolji način da se uzvrati udarac činjenicama, i to brzo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu