Kako je Putin "najboljem prijatelju" u par dana podmetnuo nogu

Kako piše agencija Blumberg, ruski predsednik Vladimir Putin, svega nekoliko dana od kako se rastao od Si Đinpinga, kineskom predsedniku "podmetnuo je nogu".

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/VALERY SHARIFULIN/TASS Host Photo Agency
EPA-EFE/VALERY SHARIFULIN/TASS Host Photo Agency

Naime, kako piše ta američka agencija, kineski predsednik "radi prekovremeno" kako bi se oblikovao kao državnik na međunarodnoj sceni, a veoma se angažovao i na obnovi veza s Rusijom.

Jedna od izjava Si Đinpinga sa Putinom datih u Moskvi, dok su jedan drugog nazivali "najboljim prijateljem, jeste da bi "sve države koje raspolažu nuklearnim oružjem trebalo da se suzdrže od postavljanja nuklearnog oružja u inostrantvu".

Ali, samo nekoliko dana kasnije Putin je 'podmetnuo nogu' Siju objavom planova da svoje taktičko nuklearno oružje rasporedi u susednoj Belorusiji.

Ukoliko Putin najavljeni plan i realizuje, to bi bilo prvi put da Rusija raspoređuje nuklearno oružje u inostranstvu još od raspada Sovjetskog saveza.

Bilo da blefira ili je ozbiljan, ruski predsednik je objavom ovih planova stavio predsednika Kine u neugodnu poziciju u njegovim nastojanjima da Kinu učini pouzdanim posrednikom u sukobima.

Si Đinping nije otvoreno podržao, ali ni žestoko kritikovao Putina zbog rata u Ukrajini, ali jednu poruku jasno i stalno ponavlja već mesecima – Rusija ne bi trebalo da koristi nuklearno oružje u ovom ratu, preneo je "Jutarnji list".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu