Kakav blam Rusa; "Naši nespretno vežbaju..." VIDEO

Rusko ministarstvo odbrane povuklo je video-snimak o navodnom zlostavljanju ruskih civila od ukrajinske vojske, jer se ispostavilo da je snimak lažan.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Naime, kako je naveo Dejli bist, to ministarstvo video-snimak je objavilo u ponedeljak, a snimljen je kamerom na instrument tabli automobila i prikazuje vozilo s ukrajinskom zastavom kako se zaustavlja pre nego što iz njega iskoče dvojica maskiranih vojnika.

Jedan od vojnika zatim verbalno napada ženu, a potom i puca iz puške prema automobilu u kojem su žena i dete.

"Jednom nacisti, uvek nacisti. Ovo je vrsta terora u kakvom žive Ukrajinci: svedočite kako ukrajinska vojska viče i puca na majku s detetom na zadnjem sedištu, nazivajući je 'svinjom' i 'ološem' jednostavno zato što... govori ruski. Nema nacista, kažu...", napisali su iz ruskog ministarstva spoljnih poslova na svom službenom Tviter nalogu.

Međutim, proverom je utvrđeno da je video-materijal snimljen duboko u Donjeckoj oblasti, na području koje je pod kontrolom Rusije. Dodatno, korišćenje kamera na instrument tabli je strogo zabranjeno na teritoriji pod ukrajinskom kontrolom. Čak su i Telegram kanali koji podržavaju Kremlj priznali da je video-snimak lažan, prenosi Index.hr.

"Video je lažan. Naši nespretno vežbaju. U sprovođenju takvih informacionih operacija, naši još uvek moraju da uče i uče”, napisao je proratni kanal Notes of a Veteran, jedan od prvih koji je počeo da deli snimak.

Do utorka posle podne rusko ministarstvo spoljnih poslova je izbrisalo video-snimak, ali nije priznalo da je lažan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu