Petković odgovorio Kurtiju: Vreme kada si mogao da se praviš nevešt je prošlo, ZSO mora da se formira

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da Aljbin Kurti mora da formira Zajednicu srpskih opština prema četiri sporazuma potpisana u Briselu.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr
FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

Petković je, reagujući na izjavu Kurtija da sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine ne sadrži autonomiju za Srbe na KiM, zatražio da Priština "sad i odmah" formira Zajednicu srpskih opština "onako kako je definisana u briselskom dijalogu".

Petković je na Tviteru podvukao da dogovor iz Ohrida predviđa obavezu Prištine da formira ZSO u skladu s "relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga", kako stoji u Aneksu implementacije sporazuma.

"Vreme kada je Kurti mogao da se pravi nevešt i da proizvodi krize bez ikakvih posledica je prošlo i od njega se očekuje da isporuči rezultate. Dakle – ZSO onako kako je definisana u briselskom dijalogu! Sad i odmah!", poručio je Petković.

Kurti je ranije danas u intervjuu za albanski Top čenel rekao da garantuje da sporazum o normalizaciji odnosa Beogarda i Prištine, koji je prvo dogovoren u Briselu, a potom u Ohridu, ne sadrži autonomiju za Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je izneo tvrdnju da se u sporazumu poziva samo na okvirni sporazum Saveta Evrope za zaštitu nacionalnih manjina, ali nije predviđena autonomija za kosmetske Srbe, preneo je Albanijan post.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu