Petković: Uzavrela politička situacija u Prištini pokazatelj koliko se Srbija bori za KiM

Beograd -- Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da je uzavrela politička situacija u Prištini najbolji pokazatelj koliko se Srbija borila u Ohridu.

Izvor: Kosovo online
Podeli
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ
FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

On je gostujući na TV Hepi naveo da je izvršen pritisak na Prištinu da formira ono što je godinama odbijala.

"U Prištini ne mogu da se pomire sa činjenicom da će ZSO biti formirana. Kada vidite kako se nasilno ponašaju u Prištini, sve je to pokazatelj da smo na dobrom putu kada je reč o našem odnosu prema KiM, kako bismo sačuvali naš narod ", rekao je Petković.

On je dodao da je potrebno političko umeće, sposobnost i hrabrost da se kaže šta nije prihvatljivo za srpski narod, a sa druge strane da se ostane na evropskom putu.

"Potrebno je da budemo mudri i čuvamo naše nacionalne interese. Kada uspete da dogovorite ZSO sa svim ovlašćenjima, i ne prekršite Ustav Srbije, za to je potrebno umeće i hrabrost da se kaže: ovo su naše crvene linije. Vodili smo računa o svakoj reči u evropskom predlogu. Vučić je jasno rekao da smo mi suverena država i da nećemo ni de fakto ni de jure priznati nezavisnost KiM i nećemo prihvatiti članstvo u UN", ocenio je Petković.

Dodao je da opozicija u Srbiji radi isto što i opozicija u Prištini.

"Oni su govorili da ZSO ne znači ništa, pitajte naš narod na KiM šta znači ZSO za njih. Samim tim što u Prištini ovako reaguju, vidi se značaj ZSO. Opozicija nema nikakvu politiku, jedino umeju da napadaju predsednika Vučića. Način na koji se Vučić borio u Ohridu, niko to ne bi mogao. Radi se o tome da nemaju odgovornost. Kada su videli da nije ništa potpisano, kazali su da potpis nije bitan. Naravno da je bitan, zato nismo pristali da potpišemo bilo šta", rekao je Petković.

Naglasio je da postoje stvari iz 2011. godine koje Srbija mora i želi da implementira.

"Tadić je preko noći zamenio skupštinsku rezoliciju tekstom EU i tako izmestio odbranu KiM iz UN na prostor EU gde je većina u tom trenutku priznala nezavisnost. Trudili smo se da izvučemo najbolje iz tih sporazuma iako su bili loši. Priznali su tablice i sve ostalo, zato sada naš narod na KiM ima probleme", naglasio je Petković.

Istakao je da je Vučić svojom politikom uspeo da povuče priznanja od strane 27 država.

"Na KiM ulažemo mnogo više nego što je ranije uloženo. Povećanje privremene novčane naknade govori o tome", rekao je Petković.

On je dodao da su Srbi jasno rekli da će se u kosovske institucije vratiti kada se formira ZSO.

"Deset godina Srbi na KiM čekaju formiranje ZSO, jer ona predstavlja mehanizam koji obezbeđuje prava Srba na KiM. Od dolaska Aljbina Kurtija zabeleženo je 306 napada na Srbe, da ne govorim o institucionalnom nasilju o hapšenju, dok se Kurtaj koji je pucao na srpsku decu pušta u kućni pritvor, Ivan Todosijević je osuđen. Na sve načine pokušavaju da isprovociraju Srbe, zato što Kurti ne želi da sprovede ono što je dogovoreno", rekao je Petković.

Naglasio je da su napuštanjem institucija Srbi želeli da pokažu da više ne žele da trpe teror.

Istakao je da Kancelarija za KiM reaguje na svaki incident, obaveštava međunarodnu zajednicu, ali da reakcije nema.

Dodao je da je narod pročitao namere opozicije.

Kako je rekao, "Kurti je sada mnogo mirniji pred Vučićem, jer je shvatio da ne može da razgovara o međusobnom priznanju".

"Kada pogledate dokumenta koja su nam dostavljali i kakva je borba Vučića, biće vam jasno koliko se borimo, a moramo da sačuvamo KiM, da ostanemo na evropskom putu i jačamo ekonomiju. Sada je mnogo lakše jer se mnogo novca ulaže na KiM u izgradnju novih vrtića, novih KBC, otvaraju se radna mesta. Danas Srbija to može, jer je mnogo više novca u državnoj kasi. Opozicija bi da se dočepa te državne kase, zato je narod prepoznao licemerje. A videli smo opoziciju u Prištini, oni koji se uvek suprostvaljaju Kurtiju po pitanju Srbije, sada šalju poruke podrške", ocenio je Petković.

Prema njegovim rečima, nevezano za ono što kažu Kurti i predstavnici EU, mnogo je važnije ono što kaže Vučić.

"ZSO je kamen međaš sa kojim se borio predsednik Vučić. Borelj kaže da ZSO mora da bude u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima. Ovaj predlog i Aneks Srbija nije potpisala, ali ići će u implementaciju do crvenih linija. Do sada smo bili taoci Prištine, jer nema implementacije i nema napretka ka EU, sada je drugačije. EU će da parti ko je šta ispunio, a ko nije", kazao je Petković.

Kako je naveo, važno je sačuvati mir, ostvariti dobre odnose sa međunarodnom zajednicom i napredovati ka EU.

"Dogovorili smo se da idemo u pravcu normalizacije. U Aneksu je više obaveza za Prištinu. što ne znači da neće doći vreme kada će i za nas biti teško. Hajde da vidimo šta možemo da uradimo, da nam ne maltretiraju ljude više", rekao je on.

Kako je istakao, do sastanka u Ohridu sa Kurtijem nije moglo čak ni da se razgovara.

"On je govorio da hoće ZSO na tri stuba, na osnovu Ustavnog suda, pisma Federike Mogerini i izjave medijima Dereka Šolea i Eskobara. Na svaki način pokušava da obesmisli ZSO. Zapad u Srbiji ne može da uređuje politiku, politiku vodi Vlada Srbije i predsednik, a odlučuje narod", naglasio je Petković.

Istakao je da narod treba da zna kako se lavovski bori predsednik Vučić.

"Ono što on govori je samo deo onoga što čini za narod na KiM. Kada su govorili da će nešto da potpiše, Vučić je rekao da hoće da razgovara, ali da ne pristaje na priznanje i članstvo u UN i da to neće da pogazi. Vučić se bori i odoleva pritiscima, samo Srbija nije uvela sankcije Rusiji. Pogledajte u kakvom su problemu danas u Prištini jer moraju da formiraju ZSO, a naša obaveza je samo da se saglasimo sa deklaracijom o pitanju nestalih, što mi hoćemo", dodao je on.

Naglasio je da je pitanje nestalih pokrenuo Vučić i dodao da je ta tema van politčkih.

"Odgovorili smo na 23 zahteva Prištine, na poslednjoj lokaciji nije ništa pronađeno, a mi čekamo iskopavanje na devet lokacija, zahtev smo odavno poslali. U našem je interesu da se oko toga dogovorimo, prihvatili smo deklaraciju o EU, jedino nismo prihvatili termin "prisilno nestali", a Priština nije prihvatila tu deklaraciju", rekao je Petković, a prenosi Kosovo online.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu