"Cilj im je zastrašivanje, sarađuju i s CIA"; Srbija će morati da im parira

Osnovni ciljevi formiranja vojnobezbednosne agencije tzv. Kosova jeste zastrašivanje Srba, smatra bivši obaveštajac KOS Ljuban Karan.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: EPA-EFE/STRINGER
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Prema njegovim rečima, Priština na ovaj način pokušava da ozakoni i stavi u međunarodne okvire šta god može ne bi li stvorila još jedan dokaz tzv. državnosti.

“Obaveštajna služba postoji otkad je formirana teroristička tzv. Oslobodilačka vojska Kosova. Svojevremeno ju je vodio Kadri Veselji, kojem se sada sudi pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na KiM. Ona je u predratno i ratno vreme imala zadatak da otkriva 'srpske špijune', hapsili su ih, mučili i ubijali, a istovremeno su zastrašivali Srbe", objasnio je Karan za "Večernje novosti".

Važno je napomenuti, podseća Karan, i da su oni oduvek bili ekspozitura albanske obaveštajne službe koja je, za razliku od one kosovske, što je radila po principu rekla-kazala, te često ni krive ni dužne ljude mučila i ubijala, uvek bila snažna, pri tome je sarađivala sa američkom CIA, britanskom MI6 i nemačkom BND.

"Kada se rat završio, preuzeli su likvidaciju svedoka koji su želeli da svedoče pred međunarodnim sudovima, pa se tako došlo do situacije da nema svedoka protiv Ramuša Haradinaja. Uvek su bili oslonjeni na kriminalne albanske organizacije i finansirani od strane albanske dijaspore. Ipak, nisu ostvarili osnovne ciljeve da pridobiju Srbe koji bi ih podržali, osim pojedinih slučajeva, ali ne odustaju od pokušaja potplaćivanja, ucenjivanja i zastrašivanja Srba", istakao je bivši obaveštajac Kontra-obaveštajne službe.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je u ponedeljak da formiranje vojnobezbednosne agencije tzv. Kosova nije iznenađenje za one koji znaju situaciju i da će Srbija morati na svaki način da parira Kurtijevoj agenturi.

"Oni su duboko obaveštajno i kontraobaveštajno angažovani na prostorima opština na KiM gde su Srbi većina, ali imaju aspiracije da to rade i na drugim teritorijama", izjavio je Vučević.

"Večernje novosti" podsećaju i da je tzv. kosovska služba, koja sada treba da se uvede u zakonske okvire, zaslužna za pokušaj diskreditacije izveštaja o trgovini organima ubijenih Srba u slučaju "Žuta kuća" u čemu su učestvovali pripadnici OVK, odnosno za pretnje upućene autoru dokumenta, izvestiocu Saveta Evrope Diku Martiju, koji je potom dobio zaštitu švajcarske policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 105 idi na stranu