Otkrivena "tajna": F-16 ima...

Vojni ekspert Pavlo Narožnji otkrio je u intervjuu za Kanal 24 TV u čemu je tajna američkog F-16 i zbog čega ga Ukrajinci tako očajnički žele.

Izvor: bulgarianmilitary/D.P.
Podeli
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

"Ukrajini su potrebni američki borbeni avioni F-16 više nego sovjetski MiG-29 ako želi poraziti Rusiju", rekao je ovaj stručnjak iz Poljske, koji je objasnio da su ukrajinski piloti već navikli na ruske borbene avione. Tvrdi i da je reč o odličnim avionima, ali da F-16 ima i jednu "tajnu".

Prema njegovoj oceni, ruski MiG-29 je, ipak, tehnički zaostao avion. Može, kako kaže, da obavlja pomoćnu ulogu u vazduhu, pa čak i da vodi borbu vazduh-vazduh, ali ne može da preokrene tok rata u korist ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, što Ukrajini treba.

MiG-29 je lako oboriti

EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY
EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Vojni ekspert kaže da je uloga MiG-29 upravo to – borba vazduh-vazduh. Ali, kako dodaje, poslednjih godina ovaj borbeni avion gotovo da nije imao tehnološki razvoj.

Istovremeno, govorimo o prilično dugom periodu – od početka osamdesetih godina. Ovo dovodi u veću opasnost ukrajinske pilote, koji će raditi sa zastarelim avionom. Radari takođe nisu toliko dobri kao kod modernih ruskih lovaca, ili američkog F-16.

"MiG-29 je previše bučan, ima dva motora koji emituju veliku količinu dima. Ovaj avion je previše vidljiv na neprijateljskim radarima. To nam samo govori da je MiG-29 suviše lako oboriti", rekao je Narožnji.

F-16 je lakše modifikovati

Vojni ekspert smatra da je F-16 dizajniran za obavljanje različitih misija u vazduhu. Ovaj avion, kaže Narožnji, može da napadne kopnene ili morske ciljeve koristeći protivbrodske rakete ispod svojih krila.

On je dizajniran kao platforma koja omogućava mnogo lakše modifikacije u budućnosti. MiG-29 nema tu mogućnost i zato je prespor i težak za ažuriranje. Čak ni modifikacije sovjetskog lovca nisu uvek uspešne, smatra stručnjak.

F-16 je višenamenska platforma koja je dizajnirana za gađanje kopnenih, vazdušnih i morskih ciljeva. Prisustvo krstareće rakete harpun uveliko menja funkcionalnost lovca. Čak i ako se vraća iz misije, ili ide na misiju i naiđe na neprijateljski MiG-29, avion je dizajniran da se bori u vazduhu. Šanse da F-16 dobije bitku sa MiG-29 su velike, smatra Narožnji.

Tajna F-16

EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI ITALY OUT
EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI ITALY OUT

Vrlo malo ljudi zna, ali F-16 ima stelt pregradu. Kada je avion dizajniran, američki inženjeri iz Lokid Martina odlučili su da sakriju avio-elektroniku od neprijateljskih očiju, tj. da sakriju instrumente u kokpitu od radara. Zato je unutrašnjost stakla kokpita prekrivena zlatnim filmom.

"F-16 je veoma ozbiljno oružje koje može da se meri sa onim što imaju Rusi“, rekao je Narožni, misleći na modernije ruske avione kao što su Su-30, Su-35 i Su-57.

SAD trenutno ne planiraju slanje američkih višenamenskih aviona F-16 u Ukrajinu, iako ih Ukrajina očajnički želi i na sve načine pokušava da ih dobije. Vašington svoj stav nije promenio ni kada je Poljska odlučila da transportuje sovjetske borbene avione MiG-29 Ukrajini, navodi portal Bulgarianmilitary.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu