"Uzajamno priznanje Kosova i Srbije jedini put ka postizanju mira"

Vjosa Osmani izjavila je danas da "Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana u dijalogu, ali da je Srbija ta koja ne želi da potpiše sporazum".

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA/Georgi Licovski
EPA/Georgi Licovski

Kako je rekla predsednica tzv. Kosova zbog toga se proces razvlači godinama.

Podseća da su pregovori Kosova i Srbije počeli su 2011. i da kada je reč o Kosovu, postoji konsenzus o tome gde su crvene linije koje Priština ne bi prešla ni po koju cenu u pregovorima, bez obzira ko je u Vladi ili opoziciji, prenosi Koha.

Ističe i da je odlučeno da neće biti pregovora o nezavisnosti i suverenitetu Kosova.

"Imajući u vidu ove principe, dijalog je bilateralni između dve suverene države i smatramo da za uspeh moramo postići trajni mir, a uzajamno priznanje je jedini put. Nažalost, bez međusobnog priznavanja nema ni mira ni stabilnosti. Naše akcije su konstruktivne, ali se ne nadamo da će Srbija promeniti svoj stav i način na koji tome pristupa, jer za sada samo postavlja prepreke u celom procesu“, rekla je Osmani za Večernji list, prenosi Koha.

Predsednica tzv. Kosova se kategorično izjasnila protiv ideje o razmeni teritorija, koju je ranije u javnosti izneo bivši predsednik Hašim Tači.

"Ne menjate teritoriju sa nekim ko je izvršio genocid nad vašim narodom, to bi bilo kao da neko kaže Zelenskom da svoju teritoriju ustupi Rusiji i to bi bila logika nagrađivanja zločinaca. Štaviše, to je opasno i presedan koji bi otvorio Pandorinu kutiju i ne bi završio samo sa Kosovom i Srbijom", kazala je ona.

Ističe da se svuda na Zapadnom Balkanu vide etničke podele, ocenjujući da je razmena teritorija "beskrajna igra, koja se ne bi završila mirnim putem, ali bi išla i dalje od Zapadnog Balkana".

"Smatram da rešenja koja dovode do podele teritorije pripadaju 19. veku. Moramo tražiti ideje 21. veka, jer je multietnički život moguć, moguće je da ljudi različitog etničkog i verskog porekla žive u harmoniji. Multietničnost je kamen temeljac našeg društva", zaključila je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 111 idi na stranu