Šef NATO "traži" oružje: Potreba je hitna

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas Južnu Koreju da poveća obim podrške Ukrajini.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man
Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man

On je ukazao na druge zemlje koje su promenile svoju politiku neslanja oružja zemljama u sukobu.

Južna Koreja je potpisala velike sporazume o isporuci tenkova, aviona i drugog naoružanja Poljskoj od početka rata u Ukrajini, ali je južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol rekao da zakon njegove zemlje zabranjuje snabdevanje oružjem sukobljene zemlje i onemogućava slanje oružja u Ukrajini.

Stoltenberg je u poseti Seulu, na turneji koje će uključiti i Japan i ima za cilj ima jačanje veza sa saveznicima NATO suočenim sa ratom u Ukrajini.

Govoreci na Institutu za napredne studije Čej u Seulu, Stotltenberg se zahvalio Južnoj Koreji na humanitarnoj pomoci Ukrajini, ali je pozvao da učini više, dodajući da postoji "hitna potreba" za municijom.

Na sastancima sa visokim južnokorejskim zvaničnicima, Stoltenberg je ocenio da su događaji u Evropi i Severnoj Americi međusobno povezani sa drugim regionima i da NATO želi da pomogne u smirivanju globalnih pretnji i širenju uticaja u Aziji.

Stoltenberg je rekao da su zemlje poput Nemačke, Švedske i Norveške imale sličnu politiku, ali su je promenile.

Šef NATO-a je rekao da je "izuzetno važno" da Rusija ne dobije ovaj rat, ne samo zbog Ukrajine, već i kako bi se poslala poruka autoritarnim liderima, da silom ne mogu da dobiju ono što žele.

U saopštenju koje su danas preneli državni mediji, Severna Koreja je nazvala Stoltenbergovu posetu "uvodom u konfrontaciju i rat, jer donosi mračne oblake novog hladnog rata' u azijsko-pacifički region".

Južna Koreja je prošle godine otvorila svoju prvu diplomatsku misiju pri NATO-u, obecavajuci da ce produbiti saradnju u borbi protiv terorizma i ostalim oblastima bezbednosti.

Poseta čelnika NATO-a takođe dolazi u trenutku kada je američki sekretar odbrane Lojd Ostin trebalo da stigne u Seul na razgovore sa svojim južnokorejskim kolegom Li Jong-supom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu