Potvrđeno: NATO je spreman za sukob sa Rusijom

NATO je spreman da se bori protiv Rusije ako izbije direktan sukob između njih dvoje, rekao je Rob Bauer, predsednik Vojnog komiteta alijanse.

M. J.Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

U intervjuu za portugalsku RTP TV, na pitanje da li je vojni blok predvođen SAD spreman za direktnu konfrontaciju sa Rusijom, Bauer je nedvosmisleno rekao: "Jesmo".

Zvaničnik je napomenuo da je NATO već imao niz borbenih grupa duž svog istočnog krila kada su izbila neprijateljstva u Ukrajini u februaru 2022. Tokom samita u Madridu koji je održan u junu 2022. godine, lideri alijanse odlučili su da stvore još četiri borbene grupe u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, rekao je Bauer.

"Mislim da je to važna poruka za Ruse, da se naš stav promenio, da im pokažemo da smo spremni ako imaju ideju da uđu u NATO."

On je dodao da ako postoji crvena linija u odnosima između Moskve i vojnog bloka, "to su Rusi koji prelaze liniju naše teritorije u NATO-u".

Sve ratu u Ukrajini pratite u Live Blogu B92.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pročitajte još:

Amerikanci tvrde: "Zapad u strahu, pobeda Rusije neminovna"

Ukrajina želi da se dokopa moćnog oružja: Pregovori napreduju ubrzanim tempom

Ukrajinci razneli most u Zaporoškoj oblasti, ima mrtvih

Bauer je dalje rekao da su decenijama mnoge zemlje NATO-a mislile da su one te koje odlučuju kada i gde da rasporede svoje snage, ali sukob u Ukrajini je promenio situaciju.

"Rusija je započela svoju vojnu operaciju u trenutku kada su oni izabrali, tako da moramo da budemo mnogo spremniji, nemamo vremena da se pripremamo, jer je na njima kada dođu", naveo je zvaničnik.

On je takođe opisao zapadne isporuke modernog oružja Ukrajini kao "ne eskalirajuće".

"Činjenica da vaš neprijatelj ima bolje oružje, to nije problem neprijatelja, to je vaš problem", rekao je on, dodajući da se i Zapad i Rusija suočavaju sa potrebom da pojačaju napore za proizvodnju oružja i opreme, a zemljama NATO-a je potrebno da se vodi debata o prioritetima vojne proizvodnje. To znači "govoriti o ratnoj ekonomiji, ali u miru", što će, kako je priznao, biti teško.

Rusija posmatra NATO snage raspoređene u blizini njenih granica kao pretnju. Moskva je u decembru 2021. podnela nacrt dokumenata o bezbednosnim garancijama NATO-u i Vašingtonu, zahtevajući da se Ukrajini zabrani ulazak u alijansu i insistirajući da se blok povuče ka granicama kakve su bile 1997. godine. Ova uvertira je odbijena.

U sredu je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao da Vašington do sada nije video "apsolutno nikakve indikacije" da Moskva ima planove da napadne teritoriju bloka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 654 idi na stranu