Rusi hitno premeštaju vojsku: Počelo masovno granatiranje

Nakon povlačenja iz Hersona, ruske oružane snage su se fokusirale na Donbas.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
 EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT
EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT

Moskva predvodi kampanju masovnog granatiranja gradova i sela u provincijama Donjeck i Lugansk, koje zajedno čine Donbas, istočni deo Ukrajine gde je sukob između Ukrajine i separatista koje podržava Rusija počeo 2014.

"U Donjecku je Avdivka najviše stradala. Oni su masovno granatirali centar grada", rekao je Pavlo Kirilenko, guverner Donjecke oblasti. Poslednjih meseci Avdivka je bila na nekoliko kilometara od linije fronta, ali je i dalje u ukrajinskim rukama. Veliki artiljerijski napadi zabeleženi su i u strateškom gradu Liman u Donjecku, kao i u Bahmutu.

Rusi nastavljaju da granatiraju naselja u blizini linija fronta i bombarduju kritičnu civilnu infrastrukturu i domove. Raketni udari su usmereni na elektrane, trafostanice, postrojenja prirodnog gasa i vodovodne sisteme. Ukrajinska vojska ima autonomne izvore energije, tako da problemi sa nacionalnom mrežom ne utiču direktno na vojnike na frontu. Međutim, raketni i dron napadi iscrpljuju ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane.

Masovnim lansiranjem raketa Rusija verovatno želi da primora Ukrajinu da pregovara o okončanju sukoba pod njihovim uslovima. "Prvi razlog je što žele da nas pobede. Jasno je da žele da nameću određene uslove, žele da nas nateraju da pregovaramo", rekao je portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ihnat. Napadi se trenutno odvijaju samo u pravcu Bahmuta i Avdivke, tako da se ne može govoriti o novoj ofanzivi na širokom frontu.

"Verovatno je rano govoriti o ofanzivi velikih razmera. Ali vidimo da se u Donbasu vode žestoke borbe. Linija fronta se donekle stabilizovala. Sada je linija kontakta Dnjepar. Očigledno je da neprijatelj vrši ofanzivne akcije u pravcu Bahmuta i Avdivke. Da li je moguća šira ofanziva? Vreme će pokazati", objasnio je Ihnat.

Rezerve se premeštaju na istočni front

Prema njegovim rečima, Rusi koriste rezerve koje su imali na južnom frontu i prebacuju ih na istočni, kao i deo oružanih snaga koji je nedavno završio obuku u Belorusiji. To potvrđuje i izveštaj britanskog Ministarstva odbrane koji kaže da je Rusija verovatno premestila "glavne elemente" svoje vazdušno-desantne divizije na linije fronta u Donjecku i Lugansku.

Njihovi glavni zadaci sada su odbrana oblasti Kremin-Svatova u Lugansku i jačanje ofanzivnih operacija u Bahmutu. Za Rusiju bi zauzimanje Bahmuta moglo da otvori put ka drugim važnim gradovima Donbasa. Osim toga, privatna vojna grupa Vagner Bahmuta smatra trofejem i svim silama želi da ga prigrabi kako bi nekako nadoknadila gubitke negde drugde i, što je još važnije, povećala politički uticaj osnivača plaćeničke grupe Jevgenija Prigožina.

Britansko ministarstvo je saopštilo da je većina vazdušno-desantnih jedinica, koje se sada nalaze u Donbasu, uključena u odbranu zapadne obale reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti. Rusija je bila prinuđena da povuče svoje snage sa zapadne obale na istočnu posle uspešne ukrajinske kontraofanzive. Herson, jedina regionalna prestonica koju je Rusija uspela da zauzme od početka invazije, oslobođena je 11. novembra.

U junu je predsednik Vladimir Putin izjavio da je krajnji cilj rata u Ukrajini oslobađanje Donbasa, zaštita njegovog naroda i stvaranje situacije koja bi garantovala bezbednost Rusiji. Kada Putin govori o Donbasu, on ne misli samo na ukrajinski region proizvodnje uglja i čelika, već i na strateški važan istočni deo Ukrajine koji se proteže iza Mariupolja na jugu do severne granice sa Rusijom. Zauzimanje celog regiona Donbasa omogućilo bi Rusiji da izgradi „kopneni most“ do anektiranog Krima, vitalnog vojnog i komercijalnog čvorišta Moskve na Crnom moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu