Špijunaža u Evropskom parlamentu – radio za Ruse, sastajao se sa njima

Kurija, mađarski vrhovni sud, povećao je zatvorsku kaznu Belu Kovaču, bivšem političaru opozicione partije Jobik, zbog špijunaže na pet godina.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Kurija je presudio da je bivši član partije Jobik kriv za špijunažu protiv institucija Evropske unije, budžetsku prevaru i falsifikovanje ličnih dokumenata.

Njime je prethodna uslovna kazna povećana na pet godina zatvora i takođe mu je zabranjeno učešće u javnim poslovima na deset godina. Najranije mu se može dozvoliti uslovni otpust nakon što odsluži dve trećine kazne.

Kancelarija za zaštitu Ustava, mađarska obaveštajna agencija za unutrašnju bezbednost, podnela je prijavu protiv Kovača u aprilu 2014. nakon što su službe civilne nacionalne bezbednosti otkrile da se on redovno sastajao sa ruskim diplomatama i da je mesečno posećivao Moskvu.

Evropski parlament mu je ukinuo imunitet u oktobru 2015.

Početkom decembra te godine podignute su optužbe zbog sumnje da je špijunirao protiv institucija EU za Rusiju između 2012. i 2014. 2017.

EP ukinuo mu imunitet u vezi sa drugim slučajem. Glavni mađarski tužilac Peter Polt zatražio je proceduru, pozivajući se na informacije iz kancelarije EU za borbu protiv prevara OLAF-a koje pokazuju da je Kovač u periodu od 2012. do 2013. godine zaposlio četiri pripravnika, koji se nikada nisu pojavili u Briselu niti su obavljali bilo kakav posao. EP je potom spojio dve istrage.

Iste godine, mađarski tužilac ga je optužio za budžetsku prevaru, kao i za izdaju poverenja javnosti. U septembru 2020. oslobođen je optužbi za špijunažu i osuđen na 18 meseci, uslovno na tri godine, zbog optužbi za prevaru. U junu 2021. kazna mu je povećana na dve godine, uslovno na pet godina. Evropski poslanik je u više navrata negirao bilo kakvu nepravdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 583 idi na stranu