"Ako Dritanu ne odgovara..."

Prestrojavanja i prebrojavanja u crnogorskom parlamentu već je počelo.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predsednik DNP i jedan od lidera DF Milan Knežević izjavio je danas da ako premijeru Dritanu Abazoviću i potpredsedniku vlade Vladimiru Jokoviću (SNP) ne odgovara predlog ovog saveza o resetovanju parlamentarne većine na 30. avgust 2020., onda je, kaže, sasvim logično formiranje tzv. prelazne vlade koju bi činili svi akteri parlamentarnog života.

Ta vlada bi se, kaže Knežević, obavezala da sa dve trećine izglasa izbor članova Sudskog saveta, sudija Ustavnog suda i vrhovnog državnog tužioca, ali i da izglasa i izborno zakonodavstvo i definiše sveopšte izbore u jednom danu.

Podsetio je da je predlog DF o resetovanju odnosa parlamentarne većine podrazumevalo da "stara" većina u Skupštini zajedno sa manjinskim strankama formira vladu ograničenog mandata koja bi pripremila i organizovala parlamentarne, predsedničke i lokalne izbore u jednom danu.

Knežević je za portal RTCG rekao da je vlada premijera Dritana Abazovića i Vladimira Jokovića pala, ne zbog potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, već zbog samog političkog karaktera i ideološke nespojivosti ljudi koji su u njoj.

"Naravno, u opticaju je i skraćenje mandata Skupštini i raspisivanje parlamentarnih izbora, ali mi se u ovom trenutku čini da izuzev DF-a niko drugi nije spreman za izbore u tako kratkom roku. Nemamo nameru nikog da ubeđujemo da prihvati naše korektne predloge, ali svi treba da znaju da će snositi odgovornost pred građanima ukoliko ne budu politički racionalni i pragmatični, jer je ova vlada pala i nikakva crna magija i rituali je ne mogu vratiti, čak ni u zombi stanje", naveo je Knežević.

Knežević je kazao da je vanredna sednice Skupštine za 16. avgust zakazana protivno Poslovniku i zakonu jer je tačku "Izbor članova Sudskog saveta" isključivo mogao da predloži Odbor za politički sistem i pravosuđe.

On je naveo da u DF-u nemaju nikakvu dilemu da će Ustavni sud proglasiti neustavnim eventualni izbor članova Sudskog saveta na ovako zakazanoj sednici Skupštine.

"Naravno, (predsednica Skupštine) Danijela Ðurović ovakvom zloupotrebom funkcije preuzima na sebe ozbiljnu krivično-pravnu odgovornost i samo ubrzava pokretanje Inicijative o njenoj smeni, za koju su već prikupljeni potpisi", rekao je Knežević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu