Rusija preti Norveškoj: Osveta

Rusija je danas saopštila da ograničenja, koja je uvela Norveška, onemogućavaju transport robe do ruskih naselja na arktičkom ostrvu Svalbard.

Izvor: index.hr
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/ruskpp
Ilustracija: Shutterstock/ruskpp

Zapretila je i nepreciziranim "merama odmazde” u slučaju da Oslo ne reši slučaj.

Svalbard, arhipelag između severne obale Norveške i Severnog pola, pripada Norveškoj, ali Rusija ima pravo da eksploatiše prirodne resurse prema sporazumu potpisanom 1920. godine, a neki delovi arhipelaga naseljeni su pretežno Rusima. Norveška, koja nije članica Evropske unije, ali primenjuje svoje sankcije protiv Rusije, rekla je da se sankcije neće odnositi na pomorski transport robe do Svalbarda.

Međutim, veliki deo tereta namenjenog ruskim naseljima prvo prolazi kroz kontrolni punkt u matičnoj Norveškoj, koja je zatvorena za robu sa liste sankcija.

Pozvali su norveškog diplomatu na razgovor

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je norveškog diplomatu na razgovore o restrikcijama, za koje se navodi da su poremetile snabdevanje kritičnim zalihama, uključujući hranu i medicinsku opremu. Moskva je nazvala situaciju "neprihvatljivom" i upozorila da će "neprijateljska" akcija protiv Rusije dovesti do "odmazde". Norveško ministarstvo spoljnih poslova nije odmah bilo dostupno za komentar. Rusija se suočila sa sankcijama koje ograničavaju transport njene robe kroz Evropu od invazije na Ukrajinu u februaru. Litvanija je ove nedelje počela da uvodi sankcije na neku od robe koju Rusija prevozi železnicom u Kalinjingradsku oblast, rusku eksklavu u Baltičkom moru. Rusija, koja svoje operacije u Ukrajini naziva "specijalnom vojnom operacijom", tvrdi da ograničenja znače "blokadu" i obećala je beskrajnu odmazdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu