Pokraden Šreder

Berlin -- Prema pisanju nemačkih medija, nestale su tri slike ispred kancelarije bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera u Bundestagu.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/OMER MESSINGER
EPA-EFE/OMER MESSINGER

Nemački parlament potvrdio je u petak da je Šreder prošle nedelje podneo krivičnu prijavu.

Prema Bundestagu, nestala dela su dva dela nemačkog slikara i grafičara Uvea Bremera, plus jedan neimenovanog kineskog umetnika.

Šrederova kancelarija se nalazi u kući Oto Velsa koja se nalazi nekoliko stotina metara od glavne zgrade parlamenta u Berlinu. Prema izveštaju nemačkog časopisa Stern, umetnička dela su tamo visila 16 godina u javno dostupnom delu zgrade. Nisu date nikakve informacije o njihovoj vrednosti.

Krađa se dogodila pošto su neke od privilegija Šrederu kao bivšeg kancelara ukinute tek prošle nedelje.

Budžetski odbor Bundestaga odlučio je da zatvori njegovu kancelariju prošle godine, nakon što je iz državne kase uplaćeno više od 400.000 evra za kadrovske troškove tamo. Međutim, bivši kancelar i dalje ima pravo na penziju i ličnu zaštitu.

Otkako je počeo rat u Ukrajini, Šreder je bio pod sve većim pritiskom u zemlji i inostranstvu. Socijaldemokrata je nedavno podneo ostavku na mesto u nadzornom odboru ruske energetske kompanije Rosnjeft. Takođe je rekao da neće zauzeti mesto u nadzornom odboru Gasproma, koji ga je predložio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu