Panika, panika - šta ako pobedi Ukrajina?

Nakon nedelja provedenih u brizi oko toga šta će biti ako Rusija "pregazi" Ukrajinu, zapadnoevropski zvaničnici sada su zabrinuti- šta ako Ukrajina pobedi?

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco
Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Kako piše portal Politiko, nedavni uspesi Ukrajine u potiskivanju ruskih snaga s dela okupiranih teritorija podstakao je evropske čelnike, od Francuske preko Nemačke do Italije, da zaključe kako je nekada nezamisliva ukrajinska pobeda sada realna mogućnost.

Čak i u trenucima dok evropski zvaničnici javno saosećaju s ukrajinskom borbom, oni takođe strahuju da bi ono što je francuski predsednik Emanuel Makron prošle sedmice nazvao "ponižavanjem" Rusije, moglo da stvori sasvim novi niz problema, smatraju zapadni političati i analitičari.

Jedna od njihovih briga je da bi ukrajinska pobeda mogla destabilizovati Rusiju, čineći je tako još nepredvidljivijom i pomičući normalizaciju energetskih veza još dalje izvan dometa. Zato neke zapadnoevropske zemlje tiho zagovaraju rešenje sukoba koje će Moskvi "sačuvati obraz", čak i ako bi to Ukrajinu koštalo dela teritorije.

Makron je takođe izjavio da će Evropa nakon postizanja mira morati da izgradi "nove ravnoteže sigurnosti" - što je fraza koja pali alarm u zemljama srednje i istočne Evrope, gde se ona smatra kodom za nagrađivanje Putina rečima u vezi onoga što se događa na njihovoj teritoriji.

I nemački kancelar je "odsvirao" sličnu notu tokom dugog telefonskog razgovora s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u petak. Nakon razgovora, Šolc je na Tviteru rekao da je pokrenuo stvar na tri tačke s Putinom, od kojih je prva da "u Ukrajini mora doći do prekida vatre što je pre moguće".

Zahteva da Rusija odmah odstupi i povuče sve svoje snage s ukrajinske teritorije nije bilo među tim tačkama. U intervjuu tokom vikenda za nemačku novinsku kuću T-Online, Šolc - koji je odložio slanje teškog naoružanja u Ukrajinu - rekao je da će Nemačka nastaviti da podržava sankcije protiv Rusije, ponovivši svoj poziv na diplomatsko rešenje.

Nakon sastanka s američkim predsednikom italijanski premijer Mario Dragi takođe je izjavio da je vreme da se počne razmišljati o mirovnom sporazumu.

Čak i dok naglašavaju svoju podršku Ukrajini, činjenica da su čelnici tri najveće zemlje EU usvojili gotovo identične tačke razgovora o mirovnim pregovorima upravo u trenutku kada Kijev ima prednost u borbi, ukazuje na to da trojac pokušava da izvrši pritisak na ukrajinske čelnike da pristanu na pregovore.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, pak, za sada ne govori o tim stvarima na taj način. "Mi želimo da ruska vojska napusti našu zemlju - mi nismo na ruskom tlu", rekao je Zelenski u intervjuu za italijanski javni servis RAI u četvrtak. "Nećemo pomoći Putinu da sačuva obraz plaćajući to našom teritorijom. To bi bilo nepravedno".

Macron "uzaludno" traži "izlaz za Rusiju", dodao je Zelenski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 547 idi na stranu