Stigla naredba – pakujte kofere; "Budite svesni, Rusija planira vojnu akciju"; oglasila se i Nemačka

Ranije tokom dana, Foks Njuz je izvestio da je porodicama osoblja američke ambasade u Kijevu naređeno da počnu da napuštaju zemlju već u ponedeljak.

Izvor: B92, Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Mark Van Scyoc
Ilustracija: Shutterstock/Mark Van Scyoc

Pročitajte još:

Alarm u Ukrajini: Moguć rat, procurio ruski plan

Američki Stejt department to nije potvrdio, iako mediji tvrde da prvi avion sa članovima porodice američkih diplomata uzleće već u ponedeljak.

Portparol Stejt departmenta rekao je za Sputnjik da je za Ukrajinu već na snazi "savet o putovanju nivoa četiri" zbog pandemije koronavirusa, a građani SAD "treba da budu svesni izveštaja da Rusija planira značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine".

"Ako dođe do odluke da promenimo naš stav prema američkim diplomatama i njihovim porodicama, američki građani ne bi trebalo da očekuju da će biti evakuacija koje sponzoriše američka vlada. Trenutno su dostupni komercijalni letovi", rekao je portparol za Sputnjik.

Saopštenje je usledilo ubrzo nakon što je izveštač Foks njuza objavio na Tviteru u subotu, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da Stejt department "naređuje porodicama osoblja američke ambasade u Ukrajini da počnu da napuštaju zemlju od ponedeljka".

Prema Foks njuzu, takođe se očekuje da će Stejt department ohrabriti Amerikance da počnu da napuštaju Ukrajinu komercijalnim letovima, "dok su oni još dostupni".

Si-En-En je u petak izvestio da se američka ambasada u Ukrajini obratila Stejt departmentu sa zahtevom da dozvoli sekundarnom osoblju da napusti zemlju.

I Berlin razmatra istu opciju

Nakon što su američki mediji saopštili da Vašington namerava da evakuiše porodice diplomata iz Ukrajine oglasio se i nemački list "Bild" koji tvrdi, pozivajući se na sopstvene izvore, da zvanični Berlin takođe razmatra tu opciju.

Kako saopštava list, ova odluka doneta bi bila u slučaju da se situacija u Ukrajini u narednom periodu pogorša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu