I dalje smo petocifreni, 27 osoba preminulo

U poslednja 24 sata otkriveno je još 12.797 slučajeva koronavirusa, a 27 osoba je preminulo od posledica bolesti kovid 19.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstok/Dragan Mujan
Foto: Shutterstok/Dragan Mujan

Na respiratorima se nalaze 102 pacijenta.

Na bolničkom lečenju nalazi se 2.478 pacijenata.

Pedijatri traže odlaganje klasičnog modela

Podsećanja radi, Udruženje pedijatara Srbije ranije danas izdalo je saopštenje u kom se preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži, ili da se nastava organizuje onlajn.

"S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i karakteristike omikron soja koji se mnogo brže širi i u većoj meri nego prethodni sojevi, zahvata i decu, Udruženje pedijatara Srbije preporučuje da se polazak u školu na klasičan način odloži ili da se nastava organizuje onlajn", navodi se.

Podseća se da je stav Udruženja prema načinu organizovanja nastave od početka pandemije bio da se nastava odvija "uživo", odnosno da se održavaju časovi u školi, odnosno da tom modelu treba dati prednost u odnosu na "onlajn" koncept, kad god je to moguće.

Omikron je kraj

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da postoje velike šansa da je pojava omikrona zapravo kraj pandemije.

Šekler je, govoreći za Nova.rs, rekao da je strah koji je eskalirao pojavom omikrona bio preteran. "Otkazivanje letova, po meni je to bilo pogrešno. Ne treba da se štitite od virusa koji je prenosiviji, ali je manje patogen. U isto vreme u svojoj zemlji imate virus koji je mnogo patogeniji. To je bilo ishitreno", smatra Šekler.

Novi sojevi su međusobno sve sličniji i sve se bolje preklapa zaštita, rekao je Šekler i dodao da je hospitalizacija obolelih sa delta sojem bila pet posto, a sa omikronom je oko jedan posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu