Potvrđen još 1.801 oboleli, preminulo 45 osoba

U Srbiji je do poslednjeg preseka potvrđen još 1.801 oboleli od kovida 19, dok je od posledica ove bolesti preminulo 45 osoba.

Izvor: B92
Podeli
Shutterstock/Nelson Antoine
Shutterstock/Nelson Antoine

Na respiratorima se nalazi 172 osoba.

U Srbiji je do sada ukupno testirano 6.860.373 ‬ građana, a u poslednja 24 sata testirano ih je 14.884.

Tokom epidemije koronavirusa u Srbiji od posledica koronavirusa umrlo je 11.837‬ osoba, a procenat smrtnosti je 0.94%.

Đaci u klupama i sledeće nedelje

Pročitajte još:

SZO se opet oglasila o omikronu

Procedura za putnike koji dolaze u Srbiju iz sedam rizičnih zemalja

Ministarstvo prosvete svake nedelje četvrtkom pravi presek situcije u školama, a tako će biti i sledeće nedelje, rekao je ministar prosvete Branko Ružić.

"Nepunih hiljadu učenika je u ovom trenutku zaraženo koronavirusom, što je 0,15 odsto, ali to je statistika i važno je da edukacijom i radom i sa učenicima i sa nastavnicima promovišemo primenu epidemoloških mera, ali i podižemo svest o potrebi da se sa ovom pošasti izborimo, a put ka tome je vakcina", rekao je Branko Ružić.

"U oko 80 odsto odelenja u čitavoj Srbiji u svim školama osnovnim i srednjim nemamo nijedan slučaj pozitivan na koronavirus govori da je ovaj sistem vitalan, ali ne može da bude izuzet iz opšte populacije i zato je bitno da se sve mere poštuju. Nažalost, ima slučajeva da roditelji šalju bolesnu decu u školu, ali to nije veliki broj i na nama je da radimo na prevenciji i edukaciji", rekao je Ružić.

"Postojeće vakcine štite od mutantnog omikron soja"

"Postojeće vakcine štite od mutantnog omikron soja, ali se još raspravlja da li štite potpuno", rekao je član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović.

On je za emisiju "150 minuta" rekao da je stopa zaražavanja u Srbiji mnogo manja ali da zabrinjava visok nivo fatalnih završetaka.

Dr Tiodorović je na pitanje da prokomentariše trenutnu epidemiološku situaciju u Srbiji, rekao da je ona trenutno bolja.

"Gledajući stopu zaražavanja, ona pada, bila je iznad 9 pa do 12 posto a sada je 3, 4 do 5 posto. Sa druge strane pada i broj hospitlaizovanih."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 179 idi na stranu