Prva kabl

PlusMaxWorldKick

Uloguj se

Uloguj se

Pretraga
Pronađite nas na

Zanimljivosti

21. 11. 2017. 14:30   >>  14:25

Konj koji želi da postane pas: Šveđani uče decu o transseksualnosti

U Švedskoj je objavljena brošuru o transseksualnosti namenjena deci. Knjiga je o konju koji želi da bude pas i njegovom vlasniku koji želi da bude žena

Nova brošura o seksualnom obrazovanju za predškolce pod nazivom "Konj i gospodar" napisala je Suzan Pelger, doktor genetike i profesor biologije i matematike na Univerzitetu u Lundu.

"To je knjiga o konju i njegovom gospodaru - muškarcu koji se indentifikuje kao žena i konju koji želi da bude kao pas - da glođe kosti, juri mačke i hvata loptice”, napisala je izdavačka kuća „Idus“ u predstavljanju brošure.

Knjiga bi trebalo da nauči decu da čovek koji nosi odelo sutra može da obuče haljinu i našminka se, objavio je švedski nacionalni radio- televizijski servis SVT, a prenosi ruska medijska mreža “Sputnjik”.

Autorka brošure Suzan Pelger objašnjava da je ova knjiga nastala iz želje da deca shvate da su slobodna da budu ono što žele. Odluku da napiše brošuru je donela nakon što je upoznala nekoliko učenika koji su upravo prošli kroz rodnu promenu.

“Iako su neki od njih otvoreno razgovarali o tome, mnogi su i dalje želeli da to drže u tajnosti zbog straha da će ih gledati kao čudne i da se neće 'uklopiti u društvo', i tada će biti usamnjeni i nesigurni”, rekla je Pelger.

Kao profesorka bilogije Pelger tvrdi da seksualna orijentacija nije ograničena samo na polovima - dečak i devojčica.

"To nije tako jednostavno. Rod nije određen samo vašim XX ili XY hromozomom, postoje i druge varijante. Hormoni igraju veliku ulogu, a isto tako i životna sredina, kao i ličnost. Sve je vrlo složeno", objasnila je autorka.

Prema Pelgerovoj, priča o istopolnim odnosima je još uvek tabu tema - tzv. minsko polje.

Iako je objavljena nedavno, brošuru su već pregledale grupe predškolaca, a odobrili su je i nastavnici i bibliotekari koji rade sa decom.

“Na pitanje da li ujak može da nosi haljinu i stavlja ruž na usne - deca obične odgovore potvrdno", rekla je Perger citirajući svoj glavnog lika konja koji želi da bude pas: "Ti si ono što si, tada si najbolji".

Izvor: novosti

4 Komentari

Ukoliko želite da komentarišete sa svojim korisničkim imenom, molimo vas da se ulogujete.

Ostali komentari